Afbeelding
Foto: joep derksen

Boers Amaryllis: Himalaya is het nieuwe wit

Boers Amaryllis is druk bezig met het introduceren van een nieuw amaryllisras: de Himalaya. Deze bloem kan hét antwoord zijn op het tekort aan wit in de markt voor verre bestemmingen.

Door Joep Derksen

Het is een drukke tijd voor eigenaar Erik Boers. Het seizoen is een maand onderweg en het hele team is keihard aan de slag om weer een topproduct neer te zetten.
Boers Amaryllis is een moderne amarylliskwekerij gevestigd in het Westland. Al ruim 50 jaar is het familiebedrijf actief. In begin jaren 70 lag het accent voornamelijk op de bollenteelt, maar sinds de jaren '90 verschoof het accent naar de bloementeelt.
Tegenwoordig produceert de kwekerij bollen voor de droogverkoop en amaryllis snijbloemen. 'De bloementeelt is groter dan de bollenteelt', zo laat Boers weten. 'We onderscheiden ons in kwaliteit en het ontzorgen van de klant.'

Grootbloemig

Het assortiment van Boers Amaryllis bestaat uit zware soorten grootbloemig rood, wit en tweekleurig. Daarnaast is er ook de welbekende kleinbloemige Pygmee. De nieuwe witte amaryllis, de Himalaya, toont groot potentieel.
En dat is nodig ook, licht Boers toe. 'Fusarium is een steeds groter probleem: hierdoor zijn bepaalde soorten moeilijker te telen. Fusarium is een vaatziekte. Op het moment dat het eenmaal in de bollen zit, lopen ze niet meer uit en geven ze geen bloemen meer en dan gebeurd.' Zo worden van oudsher bekende amaryllissoorten niet meer rendabel om te kweken.
Maar Boers ziet mogelijkheden: 'Ik ga inzetten op een ander wit. We hebben drie soorten wit: Christmas Gift, Mont Blanc en Challenger.
De Christmas Gift gaan we vervangen door de Himalaya. Die heeft een grove helderwitte bloem. Het is nog een belofte en moet zich bewijzen nu hij voor het tweede jaar in de teelt zit. Maar als hij goed terugkomt na het wisselen, gaan we verder. In wit zitten namelijk volop mogelijkheden!'


Decorum

Sinds vorig jaar is Boers Amaryllis aangesloten bij Decorum en dat bevalt uitstekend.
'We zien dat we echt stappen gaan maken. We zetten een heel nieuwe verpakkingslijn op. Decorum staat voor kwalitatief hoogwaardige producten. We zijn een seizoensproduct en hopen dat we gemakkelijker mee kunnen liften met bloemen en planten die het hele seizoen door verkopen. Door Decorum hebben we grotere herkenbaarheid in de markt.'

Wat Boers betreft blijft er een rol voor de veiling. 'Natuurlijk zijn er steeds meer directe stromen, maar we kunnen niet zonder de veiling en de exporteurs om al onze bloemen te verkopen. Het is mooi dat er één marktplaats is waar exporteurs, handel en kwekers samen kunnen komen. We moeten daar met z'n allen gebruik van maken.

Afbeelding
Afbeelding