Afbeelding
Foto: nico alsemgeets

Amaryllis

een bloem die weinig aankleding nodig heeft

Voor Floral Designer Hanneke Frankema is Amaryllis een prachtige bloem die niet altijd veel aankleding nodig heeft.

Door: Wilma van Velzen
Foto's: Nico Alsemgeest


"Ik heb tien jaar een bloemenwinkel gehad en daar verkochten we erg veel Amaryllis los voor in een vaas" zegt Hanneke. "Maar ook in grote arrangementen doet Amaryllis het fantastisch.
In het najaar gebruik ik ze vaak in van die mooie najaarstinten. De witte exemplaren zijn op verschillende manieren in de winter toe te passen. Collega's raad ik daarom zeker aan om Amaryllis voor een langere periode dan alleen de kerst te gebruiken."


Hollands Beste Bloemstylist

Een passie voor bloemen heeft Hanneke al van jong af aan. Deze is spontaan ontstaan, evenals haar interesse in de natuur. Van daaruit is ze de vakopleiding gaan doen en werkt zij thans als meesterbinder en freelance bloemist.
"Ik heb veel wedstrijden gewonnen en verzorg lessen en demonstraties in binnen- en buitenland. Mijn vriend Nico Alsemgeest is tevens mijn fotograaf. We werken veel samen en versterken elkaar.
Inmiddels heb ik ook in twee seizoenen Hollands Beste Bloemstylist mogen jureren. Ik leef echt voor de bloemen. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed.
Floral Designer vind ik een prachtig vak. Geef mij maar een stapel materialen en een emmer bloemen. Dan ben ik helemaal in mijn element en creƫer de mooiste arrangementen."

op dit moment ben ik erg van de zalmtinten

Wedstrijdkoorts

Overigens kan Hanneke sinds haar deelname aan haar eerste wedstrijd hier maar geen genoeg van krijgen.
"Je kunt wel zeggen dat ik een beetje last heb van wedstrijdkoorts. Ik heb al heel wat wedstrijden gewonnen, waaronder diverse NK's, het Pools kampioenschap, het beste boeket van Nederland en de Barcelona World Flower Cup. Als ik meedoe ga ik er vol voor. Het is ontzettend leerzaam en elke wedstrijd haal ik meer uit mijzelf.
Tegelijkertijd leg je nieuwe contacten en heeft mij dit al heel wat leuke vriendschappen met buitenlandse collega's opgeleverd."

Stijl

De stijl die Hanneke heeft ontwikkeld, kenmerkt zich door haar gedetailleerde werk en dan met name frames en technieken.
Maar vooral haar bruidswerk springt eruit. Dit maakt haar een veel gevraagd Flower Designer voor beurzen, demonstraties en het verzorgen van lessen in onder andere Europa, Amerika en China.
Uiteraard werkt zij ook regelmatig met Amaryllis. "Het assortiment is divers en kleurrijk. Vooral de mini vind ik fijn om mee te werken. De steel hiervan is wat dunner en daardoor makkelijker te verwerken.
Meerdere soorten vind ik mooi en op dit moment ben ik erg van de zalmtinten, zowel in de mini als grootbloemigen.
De houdbaarheid is prima en ook op steekschuim doet Amaryllis het goed. Ik doe meestal wel een stok in de steel, maar met de nieuwe soorten is dat steeds vaker niet nodig. "
"Behalve dat ik een aantal promotie demo's met Amaryllis heb mogen doen, heb ik er ook veel mee gewerkt. Zeker in de winkel omdat het een mooi tonende bloem is voor groot bedrijfsbloemwerk.
Ik gebruik Amaryllis zeker niet alleen met kerst. Tulpen vind ik bijvoorbeeld veel meer een seizoenbloem. Met Amaryllis heb ik dat veel minder. Ook in het nieuwe jaar gebruik ik ze nog veel!"

Hanneke Frankema
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding