Promotie bij bloemisten.
Promotie bij bloemisten. Foto: wilma van velzen

Een beetje winter mag wel

warm n Het is belangrijk dat de consument een warm gevoel krijgt bij Amaryllis. Een beetje winter wakkert dit aan, dus de buitentemperatuur mag wel wat kouder. Het campagnebeeld 'Hello Winter' geeft alvast een mooie voorzet.


Door Wilma van Velzen

"Na een wat lastig begin van het seizoen, met hoge buitentemperaturen begin oktober, loopt de Amaryllis op dit moment buitengewoon goed" stelt Wilfred Janssen, voorzitter Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Amaryllis.
Behalve dat hij Amaryllis een prachtig product vindt om te telen, spreekt ook de fijne arbeidspiek Wilfred bijzonder aan. "De variatie van heel druk in de winter en rustig in de zomer ervaren wij als bijzonder prettig.
Samen met mijn broer Jack teel ik Amaryllis in het Gelderse Huissen. Van oudsher was dat niet zo, want aanvankelijk teelden we Freesia's.
In het kader van de arbeidsspreiding zijn we in 2000 gestart met een eerste hoekje Amaryllis.
Dit beviel goed en sinds 2006 doen we dat op twee locaties. In 2010 zijn we volledig op Amaryllis overgestapt."


Actuele ontwikkelingen

Omdat Wilfred Janssen graag een steentje bijdraagt, heeft hij zich beschikbaar gesteld voor de FPC Amaryllis. Sinds vijf jaar is hij voorzitter. "Ik vind het belangrijk dat de belangen van de kwekers goed vertegenwoordigd worden en dat we inspraak hebben met betrekking tot het veilen.
Aan de andere kant biedt de FPC mogelijkheden om goed op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen. De onderwerpen die passeren zijn divers. Van de veilvolgorde en verpakking tot het nieuwe veilen 2020.
De samenwerking met Royal FloraHolland is wat Amaryllis betreft optimaal. We krijgen volledige ondersteuning en als er belangrijke zaken op de agenda staan, komen de betrokken personen zelf tekst en uitleg geven tijdens de vergadering.
Maar ook krijgen we ondersteuning van onder andere de accountmanager en sponsor en werkt de administratieve begeleiding naar wens."

Promotie

De FPC Amaryllis is eveneens verantwoordelijk voor de promotie. Deze wordt op dit moment geregeld door de promotiecommissie, waarin wordt deelgenomen door een aantal FPC-leden, aangevuld met kwekers (partners).
"Dit jaar is er weer gestemd voor drie jaar promotie.
Dit was een groot succes. Dat ruim 75% van de kwekers voor heeft gestemd toont de grote saamhorigheid aan onder de Amaryllis-kwekers, alsmede de bereidheid om ook de komende drie jaar weer een percentage omzet af te staan voor promotie.
De komende periode wordt ingezet op promotie bij de bloemist, in het bijzonder hoe de Amaryllis tot volle bloei komt. Slogans als 'Hello Winter' en 'Hello Beautiful' zul je daarom veelvuldig tegenkomen."

Nieuwe soorten

Na jarenlange uitbreiding van het areaal Amaryllis is dit de afgelopen drie jaar stabiel gebleven. Medeoorzaak hiervan is volgens Wilfred de middelmatige prijsvorming waardoor de resultaten onder druk kwamen te staan.
"Desondanks komen er jaarlijks nieuwe soorten in de markt en zitten er enkele nieuwe witte soorten in de pijplijn. Zelf hebben wij bijvoorbeeld de tweekleurige Maestro en knalroze Pleasure opgezet.
Maar iedereen heeft zo zijn kleuren en specialiteiten. Trendy op dit moment zijn de Amaryllis met een dikke zware steel en minimaal vier knoppen. Vandaar ook het succes van de rode Ferrari."

Dikke, zware stelen zijn trendy.
Campagne met accent op bloei.
Wilfred Janssen, voorzitter Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Amaryllis.
Afbeelding