Amaryllis: Hello colour
Amaryllis: Hello colour Foto: amaryllis

Leer Amaryllis kennen

mooi n Het is de hoogste tijd dat bloemisten het beeldschone product Amaryllis leren kennen. Met name de nieuwe generatie bloemisten die het product misschien wel in de winkel heeft staan, maar nog niet half weet hoe mooi en veelzijdig snij-Amaryllis is.


Door Wilma van Velzen

Enthousiast is Royal FloraHolland productmanager Will Zuiderwijk over de nieuwe promotiecampagne 'Hello Winter' waarvoor de aftrap begin november werd gegeven.
"De campagne is er onder andere op gericht bloemisten de grote diversiteit van Amaryllis te laten zien, alsmede haar schoonheid. Maar ook hoe dit prachtige product op aantrekkelijke en opvallende wijze gepresenteerd kan worden in de winkel. Dit concept is bedacht door FPW retailmarketing dat het komende jaar de Amaryllis promotie doet. Aansluiting op 365 dagen bloemen en Bouquet Tales heeft het bereik van de promotiecampagne nog verder vergroot."
Omdat Duitsland nog steeds de grootste afzetmarkt voor Amaryllis is, richt de nieuwe promotiecampagne zich in eerste instantie op bloemisten in Nederland en Duitsland. Later wordt deze verder uitgerold naar andere landen. Het promotiemateriaal is zelfs voor internationale bloemisten en handelaren gratis te downloaden van de vernieuwde website www.amaryllisinfo.eu en bestaat uit mooie foto's van Amaryllis alle voorzien van de internationale slogan 'Hello'.


Product Marktplan

De promotiecampagne is volgens Zuiderwijk slechts één onderdeel van het Product Marktplan snij-Amaryllis dat in samenspraak met de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) werd afgestemd.
"Je kunt dit zien als een actieplan waarin we vier hoofdlijnen hebben geformuleerd waarop de komende jaren de focus wordt gelegd. Dit zijn het bevorderen van de retailafzet in Engeland, aansluiting zoeken bij de online snijbloemen verkoopplatforms ter bevordering van de verkoop van snij-Amaryllis, het realiseren van meer rendement tijdens de moeilijke Amaryllis weken en de promotiecampagne. Continu kwamen deze onderwerpen de afgelopen twaalf maanden aan de orde aan de producttafel."


New Covent Garden

Over de retailbevordering in Engeland zegt Zuiderwijk dat stapjes worden gemaakt. "Het doel is dat snij-Amaryllis een vast product wordt in de schappen van de Engelse supermarkt. Voor opname in het assortiment dient de aandacht op snij-Amaryllis te worden gevestigd. Zo willen we volgend jaar in samenwerking met Bloemen Bureau Holland een 'Week van de Amaryllis' organiseren op de groothandelsmarkt New Covent Garden in Londen.
Voor een online platform ter bevordering van de verkoop van snij-Amaryllis is inmiddels aangehaakt bij websites als www.bloomon.nl en www.bloompost.nl. Plannen zijn er om de jongere generatie online te bereiken, omdat de jongere consument veel meer online koopt. Hier zijn reeds enkele stappen gemaakt, evenals voor het opnemen van snij-Amaryllis in het kerstpakket. Ook dit draagt weer bij aan het realiseren van nieuwe afzetkanalen via de exporteurs."


Sensation White

"Iedereen trekt aan de bloemen en planten, maar de consumentenafzet van snij-Amaryllis is goed. Het product staat een goede toekomst te wachten. Ik denk dat het areaal van circa 120 hectare Amaryllis zo zal blijven. Er wordt geen groei verwacht.
Daarnaast trekt de Amerikaanse markt weer aan en laat Duitsland een lichte stijging in de retail zien. Qua assortiment zijn er nagenoeg geen veranderingen, maar Sensation White, als voorbeeld voor een nieuwe witte cultivar, komt eraan.
Christmas Gift heeft helaas last van uitval en loopt in het areaal wat terug. Dit zou de zoektocht naar een nieuwe witte kunnen versnellen."

Amaryllis: Hello winter
Amaryllis: Hello white
Will Zuiderwijk,  productmanager Royal FloraHolland.
Afbeelding