"Nieuwe technologie baant de weg voor volkomen nieuwkomers." Foto: hillenraad100

Nieuwste Hillenraad100

gala n In Rotterdam werd eind oktober tijdens het Hortigala van het Jaar de nieuwste Hillenraad100 gepresenteerd. Deze geeft voor de 14e keer op rij een ranking van de 100 meest toonaangevende bedrijven in de Nederlandse glastuinbouwsector.

Met winnaars Enza Zaden en Dutch Flower Group lijkt de lijst over 2016 op die van eerdere jaren.
Maar schijn bedriegt, zo leerden de sprekers van de avond: 'De wereld en daarmee ook deze sector gaat sneller kantelen dan de meesten van ons durven vermoeden.'
Organisator Hillenraad zoekt jaarlijks voor het Hortigala naar een locatie met een bijna verborgen boodschap. Dit jaar waren de galabezoekers welkom in de Onderzeebootloods in Rotterdam.

Verandering van tijdperk

'Onderzeeƫrs', zo vertelt Martien Penning van Hillenraad Partners, 'veranderden het beeld van oorlogsvoering op zee volledig. Ineens kon de vijand ook van onderen komen, en bovendien onzichtbaar naderen. Die metafoor is 100% van toepassing op het ondernemen zoals we dat nu gewend zijn.

Nieuwe technologie baant de weg voor volkomen nieuwkomers. Het aloude denken in ketens loopt op zijn eind. We gaan van keten naar netwerk, zo luidt dan ook het thema van de Hillenraad100 dit jaar.'
Niettemin mochten de winnaars Enza Zaden in de Hillenraad100 en Dutch Flower Group in de categorie 500+ de hoofdprijs in ontvangst nemen, zoals ook in 2015. Verrassende hoogste nieuwkomer is Aartsenfruit.

Techniek

In de nieuwe lijst valt met name de opmars van de technische toeleveranciers op. 'Niet toevallig', zegt Martien Penning. 'Juist deze ondernemingen blijken sterk in het aangaan van nieuwe (internationale) netwerken, dat is nu hun kracht. We zien nu ook de traditionele handelsondernemingen snel slagen maken.

De nieuwe Hillenraad100 met de volledige ranking en interviews, analyses en visieartikelen is te verkrijgen via www.hillenraad100.nl.