Wethouder Theo Duijvestijn van Economische Zake opent het Westland Event.
Wethouder Theo Duijvestijn van Economische Zake opent het Westland Event. Foto: gemeente westland

Westland Event al snel volgeboekt

interesse n Innovatie leeft in het Westland. Binnen acht dagen waren er zevenhonderd aanmeldingen voor het Westland Event, dat dit jaar op 7 december bij Royal FloraHolland in Naaldwijk wordt gehouden. De gemeente Westland, de organisator van het Event, moest talloze geïnteresseerden op een reservelijst zetten.

Door Frank de Klerk | Foto's Rolf van Koppen

Thema dit jaar: nieuwe marktverbindingen. Welke instrumenten kunnen ondernemers inzetten om hun producten of diensten te verkopen? Welke kansen bieden nieuwe ontwikkelingen zoals 'big data' en e-commerce voor de marketing- en verkoopstrategie?
Kortom: wat zijn de mogelijkheden van digitaal zakendoen binnen de glastuinbouwsector?

Topsprekers

"Tuinbouw is meer dan productie. Het gaat niet om een kilo meer of minder tomaten per vierkante meter,'' zegt Frans Pijls, senior beleidsmedewerker economie van de gemeente Westland.
"Zaken als marketing, energie en duurzaamheid zijn belangrijk. Daarom is het goed om elk jaar een bijeenkomst te organiseren waar tuinders en toeleveranciers elkaar tegenkomen.
Het hele cluster is uitgenodigd om dingen te bespreken, die zij in het dagelijks leven tegenkomen. Het is geen flauwe bijeenkomst met een klef broodje kaas. Integendeel: er zijn door ons topsprekers uitgenodigd en er is voor iedereen een verzorgd hapje en drankje.''

Greenport

Wethouder Theo Duijvestijn van Economische Zaken en Greenport opent het Westland Event.
Eén van de sprekers is Prof. Dr. Annemieke Roobeek, professor Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Zij deelt de bevindingen van haar studie naar de dynamiek in het sierteeltcluster en de kassenbouw.
Topman Lucas Vos van Royal FloraHolland, geeft zijn visie op het thema 'Nieuwe Marktverbindingen'. Hoe zorgt de sector ervoor dat de veilingklok toekomstbestendig is?

Thema: e-commerce en big data

Trends

Technologie deskundige Danny Mekic deelt niet alleen de laatste trends, maar gaat vooral in op de invloed daarvan op onze toekomst. Hij is een autoriteit op het gebied van internet, technologie, nieuwe business modellen en één van de meest gevraagde sprekers van Nederland.
Spreker uit de eigen sector is Ton van Mil, CEO van toeleverancier Royal Brinkman. Hij is een groot stimulator van het digitaal zakendoen. Sinds zijn komst in 2013 is flink geïnvesteerd in verdere groei en wereldwijde uitrol van het e-commerce traject middels website & offerteshops en webshops van dit internationale tuinbouwtoeleveringsbedrijf.
Als verrassende afsluiting maakt filosoof en cabaretier Paul Smit de brug tussen technologie en het menselijk brein.

Bedrijfsleven

De aanpak van Westland Event spreekt aan. Vorig jaar waren er vijfhonderd deelnemers, dit jaar zijn er al tweehonderd meer aangemeld. "Wij vragen al een jaar van tevoren aan het bedrijfsleven wat een goed thema zou kunnen zijn'', verklaart Pijls het succes.
"Ondernemers komen dan met goede aanbevelingen zoals: je moet die en die spreker hebben omdat hij/zij enthousiasmerend en prikkelend is én verstand van zaken heeft. Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van hun suggesties.
Een aantal bedrijven is overigens al met e-commerce en big data bezig. Als gemeente willen wij enthousiasme kweken. Realiseer je dat die nieuwe marktverbindingen er zijn en wees er niet bang voor. Ga de uitdaging aan en doe wat het beste is voor je bedrijf.''

Bouwen

"De afgelopen 5 jaar is er weinig nieuw gebouwd in de Westlandse tuinbouw. Nu zijn er weer veel bedrijven, die gaan bouwen. Die nieuwe kassen hebben meteen een moderne inrichting en vaak ook aardwarmte erbij.
De vernieuwing heeft dus even stilgelegen maar begint nu weer te komen. Na een aantal jaren stagnatie is er een inhaaleffect. Dat is een goede stap vooruit voor de tuinbouw in het Westland.''

Prof. Dr. Annemieke Roobeek