Afbeelding
Foto: bio dome

Bio-Dome voor Nepenthes

beurzen n Grote belangstelling dit jaar voor zowel de Trade Fair Aalsmeer als ook voor de International Floriculture & Horticulture Trade Fair (IFTF) in Vijfhuizen. Er werden goede zaken gedaan in en rondom Aalsmeer was er woensdagmorgen, de dag dat beide beurzen openden, al filevorming en vertraging.


Door Leni Paul | Foto's Jaap Maars

Tussen de vele stands, waarbij zoals elk jaar potplant nr.1, de Phalaenopsis weer erg veel aandacht trok, was op de tentoonstelling in Aalsmeer een kleine stand te zien met een bijzonder product.

Vleesetende planten

Het was de presentatie van Bio-Dome van Borneo-Exotics. Hier toonden Diana Williams en zakenpartner Rob Cantley van genoemd bedrijf ook niet direct een alledaags product, namelijk de Nepenthes en andere vleesetende planten.
Rondom deze planten met zijn grillige vormen zijn in de loop der jaren veel verhalen ontstaan.
Vanaf de jaren tachtig toen de twee ondernemers door tropische landen zoals onder andere Borneo reisden, raakten zij in de ban van deze exotische planten. Het deed hen besluiten in 1997 in Sri Lanka een kwekerij en een laboratorium op te zetten.
Met 70 werkkrachten worden daar in hun bedrijf Borneo-Exotics nu al een kleine 20 jaar Nepenthes, Saracenia en andere vleesetende planten gekweekt en maakt de veredeling deel uit van hun werk.
Diana: "Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe vormen om deze planten, met name de Nepenthes, ook geschikt voor de huiskamer te maken."

Geheime waas

Een recente vinding is de Bio-Dome, waarin op ingenieuze wijze een kleine plant door middel van een mini-watersysteem tot volle wasdom wordt gebracht en via Bio-Dome op eenvoudige wijze een niet-alledaagse kamerplant wordt.
Diana: "Om de vleesetende planten hangt altijd een geheimzinnig waas. De consument wil er meer van weten. De belangstelling voor deze planten neemt de laatste jaren erg toe. Eet deze vleeseter nu echt passerende vliegjes, zijn de Nepenthes, de Sarracenia, de Drosera, wrede insectenvangers?
Met onze vinding, de Bio-Dome is het voor de consument nu mogelijk om van dichtbij deze planten te zien groeien. We hebben dit watersysteem zodanig ontwikkeld dat in enkele weken de plant tot een aantrekkelijke kamerplant kan uitgroeien."

Orchid Show

Met hun vinding Bio-Dome sleepten Rob en Diana in 2012 op de Chelsea Flower Show in Londen de Anthony Huxley Award in de wacht. Diverse malen werden ook op andere internationale shows zoals bijvoorbeeld op de International Orchid Show in Singapore prijzen gewonnen.
"Met de Bio-Dome is het dagelijks mogelijk de interessante en wonderlijke groei van deze planten van nabij, in eigen huis , mee te maken", aldus Diana.

Afbeelding
Nepenthes is niet alledaags.
Afbeelding