De 85-jarige Nederlandse Orchideeën Vereniging groeit weer.
De 85-jarige Nederlandse Orchideeën Vereniging groeit weer. Foto: leni paul

Nederlandse Orchideeën Vereniging viert feest

Doop n Bij deze gelegenheid kon de presentatie van een nieuwe orchidee niet ontbreken en aan Van Zanen was het die ochtend om de Queen Maxima te dopen.

Het is een maagdelijk grootbloemige witte Phalaenopsis uit de 'stal' van Floricultura uit Assendelft/Heemskerk. Het eerste exemplaar werd geschonken aan de 17-jarige Elise van den Anker, uit het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie.

Naast enkele inzendingen van beroepskwekers uit binnen- en buitenland, waaronder het bekende Ecuadoriaanse bedrijf Ecuagenera, waren het voornamelijk de liefhebbers/kwekers van de Kringen Haarlem, Arnhem en Utrecht, die toonden wat fervente hobbyisten in hobbykas en op de vensterbank weten te bereiken.
Zij worden daarbij gesteund door 'hun' vereniging die al sinds 1931 tracht kennis en ervaring over te brengen aan hun leden.

Groei

"We groeien weer de laatste tijd', aldus Gab van Winkel, redacteur van het mooie verenigingsblad Orchideeën.
De belangstelling voor de slechts drie dagen durende show trok veel bezoekers. Waarbij de Nederlandse Orchideeën Vereniging, na de de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, de oudste liefhebbersvereniging op bloemen- en plantengebied, weer nieuwe leden kon boeken.
"Want", aldus voorzitter NOV Hendriks:"Juist in een drukke tijd als de onze kan het kweken van orchideeën als hobby je tot rust en bezinning brengen".
Daarmee was ook imker/standhouder Hennie van den IJssel het eens. Hij toonde Cymbidiums die aanschouwelijk hun nut bewezen voor zijn bijen als tijdelijk aantrekkelijke pleisterplaats.
"Het zijn Cymbidiumlikkers", aldus Van den IJssel en daarmee ging er zelfs een wereld open voor de aanwezige Cymbidiumkwekers.

Afbeelding