Elise van den Anker nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Elise van den Anker nam het eerste exemplaar in ontvangst. Foto: leni paul

Stralende Phalaenopsis 'Queen Maxima'

Jarig n Met een sprankelende orchideeëntentoonstelling in de prachtige, uit 1639 daterende Botanische Tuin van Utrecht, vierde NOV, de Nederlandse Orchideeën-vereniging zijn 85-jarig bestaan.

Door Leni Paul

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht mocht er feestelijk een witte Phalaenopsis dopen en hij deed dit met verve.

Queen Maxima is de naam van de orchidee, en de jeugdige Elise van den Anker van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Jan van Zaanen is een vaardig en geestig spreker, maar orchideeën kweken lukt hem niet zo, zo zei hij. Hij had, om dit te bewijzen, voor deze gelegenheid twee niet bepaald florissante orchideeën mee van huis genomen.

Van Zaanen kwam onder de indruk van de veelheid van de kleurige veelzijdige collecties die er het afgelopen weekend in Utrecht werden getoond en hij liet zich graag voorlichten door NOV-voorzitter Rob Hendriks, Gerard van Buiten, hortulanus van de Utrechtse Tuin en andere deskundigen.
Liefde, aandacht en een klein beetje water zijn volgens 'kenners' voldoende om inzicht te krijgen in de uitgebreide orchideeënfamilie.

Lees verder op pagina 3.