Oosterom: Ik wil de belangen van de individuele kweker in het oog houden.
Oosterom: Ik wil de belangen van de individuele kweker in het oog houden. Foto: Wilma van Velzen

Met Anthurium kun je veel meer mensen gelukkig maken

Iedere morgen wanneer Gert Oosterom bij opkomende zon door de kassen loopt waar de snijanthuriums kleurrijk oplichten verwondert hij zich hoe mooi de schepping is. Hij zou daarmee veel meer mensen gelukkig willen maken.

Juist omdat Anthurium voor Gert Oosterom de mooiste snijbloem is, zet hij zich in voor dit prachtige product. "Samen met mijn twee broers ben ik eigenaar van kwekerij Oosterzon in Moerkapelle. We telen al zestien jaar snijanthurium. Tevens is Kwekerij Oosterzon lid van telersvereniging Anthogether, die een marktaandeel vertegenwoordigt van 20%. Ik ben zo'n acht jaar actief in de FPC snijanthurium en vier jaar voorzitter. Mijn toegevoegde waarde is te proberen dat Royal FloraHolland ook voor kleinere producten zoals snijanthurium een aantrekkelijke marktpartij blijft. Dit kan alleen door onze stem te laten horen over alle passerende onderwerpen. Zowel de belangen van de individuele kweker, als de werkbaarheid binnen de veilingorganisatie houden we in het oog."

FPC snijanthurium

De jarenlange slechte marktpositie van snijanthurium dwingt de FPC te blijven zoeken naar mogelijkheden om de afzet te verbeteren. In dit kader is binnen Royal FloraHolland deelgenomen aan pilots voor meer regie op de klok, waaronder 'kweker minimumprijs' en 'klokvoorverkoop'.

"Binnenkort staan twee nieuwe pilots op stapel. Een waarbij de koper niet maximaal 35% in klokvoorverkoop kan kopen maar 70%. De andere biedt de mogelijkheid dat je als kweker producten die je voor de klok hebt aangeboden naar een koper kan wegboeken.

Beide pilots starten in week 42."

Eerlijk systeem

De werkrelatie met Royal FloraHolland staat onder druk omdat snijanthurium al dertien jaar achterin het veilschema staat. "Er ligt een voorstel om met productgroepen te rouleren, het meest eerlijke systeem. Bij de planten is rouleren al jaren gebruikelijk. Voor de handel maakt dit niet uit, zolang je maar bij dezelfde tribune blijft. Alleen als je met andere FPC's over rouleren praat wil niemand naar achteren en doet ook Royal FloraHolland hier weinig mee. Dit zegt dus genoeg. Over deze situatie zijn de meeste telers ontevreden. Men ervaart niet dat naar kleine productgroepen wordt geluisterd. De FPC kijkt samen met de Nederlandse Anthurium Vereniging of er geen sprake is van rechtsongelijkheid."

Prijsvorming

Om grip te houden op de prijsvorming zouden pilotprojecten om een goed afzetinstrument op de juiste tijden te benutten of een landelijke klok welkom zijn. "Nu lopen de veilmomenten tussen Naaldwijk en Aalsmeer vaak uiteen en zijn we veel te laat klaar op drukke dagen. Ik denk zelfs wel eens aan een BV Anthurium die alles voor ons verkoopt. Dit zou in elk geval een betere prijs opleveren. Het huidige areaal in Nederland en Belgiƫ is gehalveerd van 108 ha naar 55 ha. Dit is niet opgevuld door het buitenland. Kansen genoeg, maar die weten wij onvoldoende uit te nutten. Gezamenlijk optrekken met potanthurium is daarom een goede zaak. Zeker met Claudia Broch als ambassadeur. Ze is nog maar enkele maanden in functie, maar het voelt goed. Het assortiment is veelzijdig genoeg. De veranderingen in de toekomst moeten komen uit productievere soorten met goede houdbaarheid."