"Red Naomi is de mooiste, de meest perfecte roos", aldus directeur Dirk Hogervorst. Foto:

Aleia Roses grootste rozenkweker van Europa

Roses n Als de voortekenen niet bedriegen opent binnenkort Aleia Roses, de grootste rozenkwekerij van Europa, haar deuren. Het nieuwe bedrijf, gelegen in Noord-Spanje, zal 40 miljoen Red Naomi-rozen per jaar produceren.

Tekst: Leni Paul

Veel indrukwekkende getallen en superlatieven kwamen donderdag 24 september voor het voetlicht bij de presentatie van de plannen van het nieuwe rozenmerk Aleia dat, zo is het plan, de aanvoer van topkwaliteit rozen op de Europese markt garandeert.

Als locatie voor het brengen van dit opzienbarende nieuws hadden de organisatoren gekozen voor de Historische Tuin in Aalsmeer. Een opmerkelijke plaats want op genoemde tuin zijn ook de oudste rozen die ooit in Europa werden gekweekt nog te bewonderen.

Investering

Het nieuwe bedrijf is Aleia Roses en de indrukwekkende getallen liegen er niet om: een investering van 50 miljoen euro, als locatie 14 hectare grond in Soria in Noord-Spanje, een glazen constructie van 7 meter hoog, waarin uitsluitend de roos Red Naomi zal worden gekweekt.

"Red Naomi is de mooiste, de meest perfecte roos", aldus Dirk Hogervorst, independent directeur van Aleia.net. In het bedrijf streven we de nieuwste inzichten na, naar Nederlandse maatstaven en standaarden.
Kwaliteit staat voorop, innovatie, respect, passie en schoonheid zijn de vier merkpijlers waarop het bedrijf is gegrondvest", aldus Hogervorst.

José Maria Martinez de Haro, voorzitter van de raad van bestuur van Aleia Roses benadrukte dat het bedrijf een partner wil zijn voor andere producenten.

Klimatologische goede plek

"We moeten ons onderscheiden ten opzichte van andere op volume gerichte gebieden zoals Afrika en Zuid-Amerika, waarbij duidelijk gestreefd wordt naar kwaliteit."

Aan de hand van aansprekende beelden kregen de genodigden die middag inzicht in de diverse facetten van het bedrijf.
Er zijn 180 werkplekken gecreëerd en hiermee wordt een goede bijdrage geleverd aan de werkgelegenheid in het Noord-Spaanse gebied.
Dit getal kan worden uitgebreid tot 250 werkplekken voor indirecte werkgelegenheid.

Ook aan het milieu wordt ruimschoots aandacht geschonken. Zo zal bij voorbeeld een deel van de restproducten uit de verbrandingsgassen van een nabijgelegen biomassafabriek worden gebruikt als energiebron.
Door de CO2, die als restproduct overblijft na de verbranding uit de ketels te gebruiken, wordt de uitstoot van gassen in de atmosfeer vermeden.

Wat het watergebruik betreft: de rivier Douro stroomt binnen handbereik en zal samen met het regenwater worden opgevangen. Klimatologisch ligt het bedrijf gunstig: 1.300 meter boven de zeespiegels en met niet te warme nachten.

Aleia is FloraHolland lid en in gekoelde trucs zullen de bloemen in 20 uur naar Aalsmeer worden vervoerd.
Na al die indrukwekkende cijfers waren er culinaire hoogtepunten in de vorm van de beroemde Spaanse serrano ham en dito wijn.

Afbeelding