Ravensbergen:
Ravensbergen: "Wij zijn een vooraanstaande speler in de tuinbouw en willen die rol ook vormgeven." Foto: Esdor van Elten

Modiform en de Club van 100

WUR n In november 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw.

door Esdor van Elten

De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze 'Club van 100': Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Modiform.
'Plastic is niet zomaar plastic', betoogt Jeroen Ravensbergen, sales manager bij Modiform. 'Dit bedrijf produceert kunststof verpakkingen en kweeksystemen voor de tuinbouw: kweek- en stekplaten, transporttrays en bloempotten.
Dat is ingewikkelder dan je denkt. Er komt veel kennis en technologie bij kijken. Het ontwerp, de receptuur van het kunststof, ieder kunststof heeft zijn eigen kenmerken." Ravensbergen toont een recent ontwikkelde tray voor het kweken van orchideeën: 'Dit is kunststof met toevoegingen waardoor de wortels van de plant niet blijven plakken. Het ontwerp van de tray maakt het mogelijk aparte plantjes te kweken en dat leidt weer tot verregaande automatisering. Wij hebben dus direct invloed op het productieproces."

Vooraanstaande speler

"Wij zijn op en top een tuinbouwbedrijf. Onze producten geven meerwaarde aan productie, logistiek en presentatie. We zijn niet alleen onderdeel van de keten, we hebben ook impact op meerdere schakels in die keten." Dus was lid worden van de Club van 100 voor Modiform een logische stap.
Ravensbergen geeft drie redenen voor het lidmaatschap: "We worden gezien als een vooraanstaande speler in de tuinbouw, en we willen die rol ook vormgeven. De toekomstbestendigheid van de tuinbouw gaat ook ons aan en daarvoor is onderzoek van belang. In de tweede plaats is er de kennis, die vanuit de WUR voor ons wordt gegenereerd. Onze eigen research en development afdeling legt zich toe op materialen en techniek. Via de WUR kunnen we ook andere, net zo nodige kennis verwerven.

Denk aan fundamentele plantenkennis en aan alternatieve materialen. De derde reden is dat we deel willen uitmaken van de kennisuitwisseling onderin.
Kennis delen is fundamenteel in onze sector. Het algemeen belang staat voorop. En dan praat je binnen de Club van 100 natuurlijk wel van kennisuitwisseling op Champions League niveau." Wie haalt, dient ook te brengen.
Wat kan Modiform bijdragen binnen de Club? "Onder andere kennis over het samenspel tussen plant, productie en materiaal, maar ook onze kijk op de wereld. Via onze klanten hebben wij een grote kennis van de sector en laten we mede het grote plaatje zien. Je moet niet teveel in jezelf gekeerd zijn of alleen maar op details focussen."

Duurzaamheid

Modiform zit nog niet in één van de werkgroepen van de Club van 100. "Maar we praten, kijken en luisteren wel al volop mee." Speciale aandacht heeft het bedrijf voor onderzoek naar alles wat met efficiency te maken heeft: "zowel in productie als transport, logistiek en watermanagement."

Het budget voor eigen onderzoek wil Modiform besteden aan onderzoek naar alternatieve materialen. Hoewel plastic een slechte naam heeft, gelooft Ravensbergen in de duurzaamheid van Modiform.'

Afbeelding