Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

Bollensector bij 20 miljoen op de buis

Promotie n "Dit is prima promotie voor Nederland". De Nederlandse bollensector figureert prominent in 'The Golden Tulip", een Thaise actieserie die alleen al in Thailand naar verwachting minstens 20 miljoen kijkers zal trekken.

Door: Esdor van Elten

"De serie is ook aan negen andere landen verkocht", verklaart Richard Bonnet. De bollenexporteur uit Nieuw Vennep speelde een belangrijke rol bij het mogelijk maken van de filmopnames in Nederland.

Export

Richard Bonnet is bekend met Thailand. Zijn bedrijf New Fashion Flowers exporteert er bollen naartoe en heeft ook een vestiging in het Aziatische land, waar zijn zwager de leiding heeft.
Bovendien is Richard getrouwd met een Thaise. "Mijn vrouw is bevriend met de vrouw van Chalong Phakdiwichit, een bekende regisseur die zich een 'National Artist of Thailand' mag noemen."
Zo kwam eind vorig jaar het verzoek van de regisseur: "We willen een serie opnemen die in Nederland speelt. Waar zouden we kunnen filmen?" Bonnet bekeek het script, stelde een aantal locaties voor, maar hoorde vervolgens weinig. Tot in april de filmploeg van 35 man zo ongeveer op zijn stoep stond. "Toen moest er ineens snel gehandeld worden."

Terreurdreiging

In razend tempo regelde Bonnet locaties. Voor het landgoed van één van de hoofdrolspelers in de film wendde Bonnet zich tot een zakenrelatie; een amaryllisteler in 's Gravenzande.
Via de gemeente Teylingen en bollenteler Sam Verschooten in Voorhout regelde Bonnet dat er actiescènes in de bollenvelden konden worden gemaakt. "Ze wilden met motoren door de velden."
Ook voor andere locaties, zoals Keukenhof, Albert Heijn en de Thaise tempel in Purmerend, de Zaanse Schans en en het politiebureau in Hoofddorp kreeg Bonnet toestemming.
"Keukenhof reageerde in eerste instantie sceptisch. Het was immers midden in het seizoen. Uiteindelijk mocht het, maar alleen voor 9.00 en na 17.00 uur. Het lastigste was de toestemming voor Schiphol. Met de aanslagen in Brussel nog vers in het geheugen was de beveiliging van de luchthaven zeer terughoudend.

"Gelukkig ken ik mensen bij de marechaussee, en zo is het uiteindelijk toch gelukt."
Een complicerende factor was dat het niet alleen ging om het filmen, maar ook voor het gebruik van (toneel)wapens. "Tot mijn schrik had de filmploeg er geen flauw benul van dat in Nederland voor alles een vergunning is vereist.
Helemaal in deze tijd van dreigende terreur kun je niet zomaar in een bollenveld of waar dan ook met pistolen en geweren aan de gang.
Uiteindelijk slaagde Bonnet in zijn opzet.
"Alle locaties waar ze wilden filmen gingen akkoord, en na afloop kreeg ik niets dan goede reacties. Iedereen was enthousiast."

Gek van bloemen

De film komt naar verwachting in februari uit en is inmiddels al naar negen landen doorverkocht. De Nederlandse ambassade in Thailand doet zijn best de film ook naar Nederland te krijgen.
Dat gaat gevolgen hebben, verwacht Bonnet: "Thai weten niet veel van Nederland, maar de Nederlandse tuinbouw kennen ze. Ze zijn gek van bloemen. Ik weet zeker dat na de film veel Thai naar Nederland komen om de locaties zelf te zien."
Dat is een belangrijke reden waarom Bonnet zich zo voor de film heeft ingezet: "Met deze film komt Nederland en de bloembollensector onder de aandacht van minstens 20 miljoen mensen. Als maar een klein deel geïnteresseerd raakt in de aankoop van onze bollen en bloemen, of in een reis hier naartoe of Keukenhof te zien, dan praat je al over serieus rendement."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding