Lucas Vos, RFH
Lucas Vos, RFH Foto: RFH

Ander platform voor belangenbehartiging?

afschuw n In een brief aan FloraHolland heeft het VGB-bestuur zijn afschuw geuit over de nieuwste handelsactiviteit van de veiling. Die is strijdig met wat CEO Lucas Vos eerder zei, toen hij participatie stopte in diverse handelsondernemingen.

Door: Johan Bos

Dat zij nu deelneemt in zich met het merk Certi tooiende handelsfirma verdedigt zij door te zeggen daarin geen aandelen te hebben, maar het initiatief van het handelsbedrijf Timmermans & Zn. tegen betaling te steunen.


Handelsplatform

Onzin reageert de handel, want de manager van Certi is in dienst van RFH.
Volgens directeur Jan de Boer van exporteur Barendsen moet er een ander handelsplatform komen, dan het nu bestaande veilingsysteem.
Over dat alternatief wordt volgens hem binnenkort een congres gehouden, mede georganiseerd door de VGB.
Intussen strookt de activiteit van RFH in Certi niet met de door Vos ontwikkelde veilingstrategie, zegt VGB-directeur Roodenburg.
"Vos vertelde steeds dat de veiling alles na het koopmoment aan de handel en de rest van de keten zou overlaten. Wij vragen ons nu af of hij misschien het koopmoment door de consument bedoelde."

Onbetrouwbaar

Tal van handelaren zeggen in de veiling dezelfde onbetrouwbare partij te zien als vroeger.
"Ik vertrouw FloraHolland voor geen dubbeltje", zegt een van hen. Volgens Roodenburg is er sprake van paniekvoetbal bij RFH.
De Boer vindt dat de voorganger van Vos, de naar NS vertrokken (en daar inmiddels ontslagen) Timo Huges, ronduit zei achter de leden en desnoods tegenover de handel te staan.
"Dat was in elk geval duidelijk, hoewel niet leuk. Maar Vos zegt dat niet, maar doet het stiekem wel. Dat is nog erger. We zijn terug bij af. Hebben tien jaar geprobeerd met de veiling op goede voet te komen, maar het lukt niet."

Eigen klantenplatform

Sommige handelaren denken ook dat de VGB als brancheorganisatie meer de belangen van de leden tegenover de veiling zou moeten behartigen.
"De VGB lijkt nu vooral een club voor netwerkborrels. Via een eigen klantenplatform heeft de veiling de communicatie met klanten naar zich toe getrokken", zegt De Boer.
"Als de VGB er primair voor netwerken is, moeten we een ander platform voor de onze belangen bij de veiling hebben. Nu lijkt het alsof in de sierteelt alles om de veiling draait. Die perceptie is niet juist."

Concurrent

Op de brief van het VGB-bestuur was bij het ter perse gaan van deze krant nog geen antwoord gekomen.
Het wil van RFH weten of zij zich nu wel of niet met handel wil bezighouden. "Laat de veiling daarover duidelijk zijn. Als zij het toegeeft, is zij gewoon een concurrent van haar klanten. Dan kunnen we daar rekening mee houden."

Afbeelding
Robert Roodenburg, VGB