Spreker Peter R. de Vries: Politie loopt niet voorop in fraude bestrijding.
Spreker Peter R. de Vries: Politie loopt niet voorop in fraude bestrijding. Foto: rabo

Cybercrime ligt altijd op de loer

fraudeurs n Jaarlijks krijgt één van de acht burgers een aanval van cybercrime voor de kiezen. Bij bedrijven ligt het aantal op hen loerende digitale fraudeurs eerder hoger dan lager. Daar ontkomt ook de sierteeltsector niet aan, maar men kan het de criminelen zo moeilijk mogelijk maken.

Door Johan Th. Bos

In dat laatste loopt de politie niet voorop. Dat was zo ongeveer de conclusie tijdens de onder leiding van Peter R. de Vries, zelf geboren in Aalsmeer, in het bloemendorp gehouden bijeenkomst van enkele regionale Rabobanken en Interpolis over de digitale misdaad.


Vooral het MKB, waartoe het gros van de sierteeltbedrijven behoort, heeft het zwaar te verduren.
De jaarlijkse schade door cybercrime bedraagt € 10 miljard.
Dat is de complete begroting van Defensie, constateerde De Vries.
Onder het motto 'voorkomen is beter dan verzekeren' vergoedt de verzekeraar geen computersystemen gerelateerde schade, vertelde de directeur aan de bomvolle zaal.
Maar die verzekeringstak van Rabo heeft wel de CyberPreventieDienst (interpolis.nl/cyber), die desgevraagd inzicht geeft in de status van de informatieverwerking van ondernemingen.

Hacker

Zij doet dat samen met Cap Gemini, waarvan daar in dienst zijnde hacker Gerard Klomp ("ik werk aan de goede kant tegen initiatieven van de slechte kant') tijdens de sessie even bleek te hebben ingebroken op vrijwel iedere smartphone van aanwezigen.
Hij presenteerde zijn oogst op een boordevol scherm met de namen van de slachtoffers. Zo kwetsbaar zijn ondernemers dus.
Overigens zijn die sinds 1 januari wettelijk verplicht datalekken (kan bijvoorbeeld ook een gestolen stick met informatie over klanten zijn) te melden bij de Autoriteit Persoons Gegevens.

Cyberrisico's

Tal van ondernemers meldden uiteenlopende soorten fraude op dat terrein. Want de toenemende digitalisering brengt ook cyberrisico's met zich mee.
De enige officier van justitie die zich daarmee speciaal in Amsterdam bezig houdt, adviseerde altijd aangifte te blijven doen, maar moest de lachers op dat punt wel min of meer gelijk geven.

Zo kwetsbaar zijn ondernemers dus

Soms kan er niet of nauwelijks aangifte worden gedaan. Maar ook wie dat wel doet, hoort er nooit meer wat van.
Er is wel een redelijk functionerende cybereenheid, maar verder hebben binnen de politieorganisatie weinigen er enig verstand van.
"Digitale veiligheid is een ondergeschoven kindje", verzuchtte men herhaaldelijk.

Misdaad

De misdaad manifesteert zich in vijf vormen.
Phishing, Malware (gebruik van software om systemen verstoren en gevoelige info te verzamelen), Random ware (losprijs wordt gevraagd voor lam gelegde computers), DDos (massale aanvallen op bedrijven) en Social Engineering (waarbij openbare WiFi-netten een rol kunnen spelen).

Meldpunt

Intussen blijft het gevecht tegen cybercrime goeddeels de verantwoordelijkheid van de ondernemer, die van de gevaren het personeel – en niet alleen de leidinggevenden – moet overtuigen. Er is een landelijk meldpunt voor wie er toch slachtoffer van is geworden via politie.nl.

Foto's: Rabobank. Fotograaf Sven van der Vlugt.

Afbeelding
Afbeelding