Afbeelding
Foto: wilma van velzen

Sunrich®

Geboorte van een meesterlijk concept

Het nieuw gelanceerde keurmerk 'Sunrich - Van Gogh's Favorite' snijzonnebloemen is een overduidelijk bewijs dat 'out of the box denken' werkt in de praktijk. Voor Takii Seed heeft dit in ieder geval geleid tot de geboorte van dit meesterlijke concept.


door Wilma van Velzen

"Al langere tijd waren we op zoek naar een manier waarop de betere bloemist het kwaliteitsverhaal van onze snijzonnebloemen aan de consument zou kunnen overbrengen" zegt Harm Custers, Manager Marketing & Sales Flowers van Takii.
"Dat is nog niet zo eenvoudig, want hoe leg je dit uit als bij de naastgelegen supermarkt een bos zonnebloemen voor tweeënhalve euro wordt aangeboden.
Het retail segment is uiteraard ook belangrijk, maar het is voor een bloemist moeilijk om het kwaliteitsverhaal te vertellen waarmee men zich onderscheidt.
De overkoepelende merknaam Sunrich®, die Takii twintig jaar geleden bedacht bij de introductie van de eerste F1 sierzonnebloem, staat voor dit superieure kwaliteitsaspect.
Echter, om deze boodschap zowel in als buiten de keten breed uit te dragen bleven we zoeken naar de juiste conceptvorm. Die vonden we vrij onverwacht, toen Takii als partner vorig jaar 125.000 Sunrich Orange snijzonnebloemen sponsorde voor het zonnebloemenlabyrint op het Museumplein bij de opening van het nieuwe entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
De enorme hoeveel publiciteit die dit heeft opgeleverd heeft ons zeer verrast. We hebben wereldwijd op de voorpagina gestaan van vooraanstaande kranten."


Twee grote merken

Uiteindelijk was het die enorme publiciteit die Harm Custers en zijn team aan het denken hebben gezet.
Sunrich® snijzonnebloemen en Van Gogh zijn twee grote A-merken die elkaar op onnavolgbare wijze versterken. Het zal niemand verbazen dat hieruit een partnerschap tussen Takii en het Van Gogh Museum is voortgevloeid.
"Van hieruit wordt de prachtige kwaliteit snijzonnebloemen onder het keurmerk 'Sunrich – Van Gogh's Favorite' vermarkt. Het keurmerk is bedoeld voor het hogere segment, in Nederland wordt exclusief via bloemisten verkocht.
Daarnaast dient de Museumshop op het Museumplein in Amsterdam als flagstore. Een driehoekige kartonnen verpakking met handvat waarin het Van Gogh Museum posters van Van Gogh schilderijen verpakt, stond model voor het ontwerp van de multifunctionele luxe verpakking voor de Sunrich® snijzonnebloemen.
Onze aanpak is bescheiden, maar als dit unieke verkoopconcept aanslaat, houdt niets ons tegen dit verder uit te rollen.
Tevens wordt in de nabije toekomst het Sunrich assortiment uitgebreid, want ook in de veredeling gebeurt er van alles.
Een zachtgele snijzonnebloem en fraaie meerkleurige types behoren tot de mogelijkheden."


Sterke groeieigenschappen

Met een marktaandeel van meer dan tachtig procent is Takii toonaangevend als marktleider op het gebied van snijzonnebloemen.
In de afgelopen 20 jaar zijn er al meer dan 1 miljard Sunrich stelen via de veiling verkocht.
"Inmiddels zijn de Sunrich® typen sterk verbeterd en zijn ze uitstekend bestand tegen ziekten en plagen zoals bijvoorbeeld valse meeldauw.
Een hoge plantdichtheid en sterke groei-eigenschappen zorgen voor een hoge opbrengst per vierkante meter. Dit maakt Sunrich® snijzonnebloemen aantrekkelijk om te telen.
Per seizoen, dat van juni tot oktober reikt, zijn er twee teelten mogelijk met een piek in augustus en september.
Vanuit Takii is er een goede teeltbegeleiding en worden de telers ook regelmatig bezocht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding