Raymond Vijverberg (midden) en boxmedewerkers Martijn Kwakernaat (l) en Rob Ammerlaan (r).
Raymond Vijverberg (midden) en boxmedewerkers Martijn Kwakernaat (l) en Rob Ammerlaan (r). Foto: Qualily

Eigen verkooppunt Qualily bij RFH

logistiek n Qualily beschikt sinds twee maanden over een logistiek verkooppunt bij veiling FloraHolland. Vanuit deze box biedt Qualily haar producten 7 dagen in de week 24 uur aan. Als voor 12.00 uur een bestelling wordt gedaan, is het mogelijk zelfs kleine bestellingen van een paar emmers nog dezelfde dag vanuit deze box te leveren.

Door Frank de Klerk

"Omdat de voorraden van onze exporteurs steeds kleiner worden, willen wij onze producten nog sneller en dagvers beschikbaar stellen'', zegt Raymond Vijverberg.
"De bestellingen lopen op dit moment op verschillende manieren: telefonisch, via de mail en via directe koppelingen op de webshop. Nu is er dus de mogelijkheid om nabestellingen te plaatsen die meestal direct geleverd kunnen worden.''

Groei

Qualily heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en is een van de grotere spelers in de wereld van de Lelie.
Qualily staat voor John van Ruijven, Ruud van der Hoeven en Raymond Vijverberg. De kwekerijen staan in Poeldijk, Honselersdijk, Kwintsheul en Maasdijk. Zoals de naam al zegt, levert Qualily topkwaliteit voor de bloemist.
Dat weet de klant te waarderen. "Zes jaar geleden reden wij twee karren naar de veiling,'' zegt Raymond Vijverberg. "Alle bestellingen werden opgeschreven op een A4. In zes jaar tijd is de ochtendverkoop veel groter geworden. Wij leveren op dit moment veertig stapelwagens per ochtend uit.''

Fysieke voorraad

"Qualily heeft een half jaar nagedacht over de verbetering van de logistiek. Wij hebben naar de pluspunten gekeken. Daarna hebben wij besloten om een fysieke voorraad op Naaldwijk te houden. De ochtendleveringen zijn gegroeid tot tachtig procent van onze directe verkoop.
Het zou vreemd zijn als wij bestellingen na 6.00 uur 's morgens niet meer dezelfde dag kunnen uitvoeren. Dan missen wij de mogelijkheid om tussen 6.00 en 12.00 uur bestellingen op te nemen. Dat is toch best vreemd als je het vergelijkt met bol.com waar de klant 24 uur per dag terecht kan.''

Verser

"De ochtendverkoop na 6.00 uur kan via een koppeling in de computer lopen, maar ook via de telefoon of mail.
Ik kreeg pas het verwijt dat wij met oudere bloemen zouden gaan werken. Dat is niet waar. In tegendeel: het wordt alleen maar verser doordat de omloopsnelheid toeneemt. Er is een aantal klanten, die alleen Qualily willen verkopen. Het logistieke punt levert door de betere continuïteit meer verkoop op voor de klant.''
"Voor Qualily heeft het nieuwe verkooppunt ook grote voordelen. Wij hebben meerdere vestigingen en dat heeft als bijkomend voordeel dat wij ook minder logistieke stromen hebben en met minder mensen de afzet kunnen bepalen.
Wij kunnen ook snel leveren. De bloemen zijn verser en de prijs staat vast. Uiteindelijk verkopen wij grotere aantallen en er blijven op het einde van de week geen restanten over."

Rob Ammerlaan is hoofd logistiek in de box en Martijn Kwakernaat houdt zich bezig met verkoop en strategie. De verkooplocatie is gevestigd op FloraHolland Naaldwijk in de box van Aviv BV.