De deelnemers aan het grote Brexit-gesprek. Foto|Ron van der Ploeg, Floraculture International.
De deelnemers aan het grote Brexit-gesprek. Foto|Ron van der Ploeg, Floraculture International. Foto: Ron van der Ploeg

Vakgenoten over de gevolgen Brexit

sector n Of we het nu leuk vinden of niet, een kleine meerderheid van de Britse kiezers heeft aangegeven de Europese Unie te willen verlaten. De Brexit heeft gevolgen op velerlei terrein, dus ook voor de sierteeltsector.

Door Piet Kralt

Wat die gevolgen zijn, was het onderwerp van een gesprek tussen vakgenoten, dat onlangs werd georganiseerd door Green Team Consultancy+ en de internationale bloemistenorganisatie Florint. De Bloemenkrant was er bij.

Zwakkere pond

Voorzitter Brian Wills-Pope van de Britse bloemistenorganisatie BFA schetste de gevolgen voor de korte termijn en die vallen nog wel mee. De snelle benoeming van een nieuwe premier en een nieuwe minister van Financiën heeft veel angst weggenomen.
De afgenomen waarde van het pond is vervelend, maar de Britse economie blijft sterk. De aandelenmarkt was de Brexitdip snel te boven. De investeringen zijn niet stilgevallen en de werkloosheid is historisch laag.
Toch staat de Britse bloemist voor moeilijke tijden. Allereerst vanwege het zwakkere pond, maar ook door oplopende kosten en de blijvend sterke positie van de supermarkt.
Wills-Pope pleitte voor rust in de tent, jezelf niet de recessie inpraten en blijven werken aan onderscheidend vermogen als bloemist.

Machtsverdeling

VBN-lobbyist Henk van Ginkel had een scherpere boodschap. Het IMF heeft de groeiprognose voor de Britse economie omlaag bijgesteld. Mogelijk gaan de belastingen er omhoog en houdt de druk op het pond aan.
Van Ginkel verkende de opties voor de toekomst. Het kan zijn, dat er toch geen Brexit komt als na nieuwe verkiezingen blijkt, dat de burger dat uiteindelijk niet wil.
Komt er een Brexit, dat moet de Britse regering de procedure daartoe in werking stellen. Dat wordt een lang en complex onderhandelingsproces met onzekere uitkomst.
Binnen de EU verandert ook het nodige. Het Verenigd Koninkrijk trok vaak samen op met landen als Nederland en Duitsland. Het verdwijnen van de Britten beïnvloedt de machtsverdeling in Europa. Straks kunnen de Fransen en de Italianen beter blokkerende minderheden organiseren. Dat kan voor Nederland Sierteeltland ongunstig zijn.

Britse bloemist

Mike Bourguignon van Florint liet nogal alarmerende plaatjes zien over de gevolgen van een Brexit voor de Britse bloemist
Voorbeelden uit andere landen laten zien, dat een prijsverhoging van een procent een vraaguitval van twee procent tot gevolg heeft.
De verzwakking van het pond en ingewikkelder regelgeving na een Brexit kunnen de bloemenprijzen in het Verenigd Koninkrijk met wel 35 procent doen stijgen. Dat zou tot een enorme vraaguitval kunnen leiden en daarom heeft de Britse bloemist hulp nodig.
Hulp om zichzelf beter te kunnen onderscheiden ten opzichte van de supermarkt. Hulp om echt werk te maken van de verkoop op het web.

Nederland

Is dat alles het probleem van Nederland Sierteeltland? In zekere zin wel.
De Britse markt is onze tweede exportmarkt. Hoe beter de bloemen- en plantenafzet de Brexit overleeft, des te minder de schade voor Nederlandse telers en handelaren. Aan de onderhandelingstafel zal onze invloed beperkt zijn.
De positie van de bloemist versterken kan wel. De BFA wil een programma daarvoor en vraagt telers, handelaren en organisaties in Nederland om als geassocieerd lid daaraan bij te dragen. Wij Nederlanders wilden de Brexit niet, maar kunnen wel helpen om de gevolgen ervan voor onszelf te beperken.

Brain Wills-Pope, voorzitter BFA. Foto|Florint.
Mike Bourguignon, Florint. Foto|Florint.