Afbeelding
Foto: pim van den akker

Groen in basisonderwijs

De plannen zijn klaar. De organisatie staat en 1.600 basisscholen zijn bereid de leergang op te nemen in hun lesprogramma. Aan het woord is Pim van den Akker, designer met een wereldwijde naam binnen het bloemenvak en vurig voorstander van groen onderwijs.


Door Walter Landesbergen

De Bloemenkrant spreekt met hem over zijn missie: kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar onderwijzen in bloemen en planten.

Het idee ontstond ruim 10 jaar geleden. Van den Akker zag twee werelden ontstaan. Eentje met bits en eentje met bloemen. "Werelden die elkaar geweldig aanvullen, want hoe sterker de digitale wereld zich ontwikkelt, hoe groter de behoefte aan het groen in de fysieke', meent hij.
"De behoefte aan groen neemt toe, maar, en dat is mijn punt, onze sector weet daar vreemd genoeg te weinig van te profiteren."

Kans

Van den Akker wijt dit aan de waan van de dag. "Elke dag is er de druk om te verdienen. Er wordt hard gewerkt, maar te weinig naar de toekomst gekeken. Er is zoveel kennis, innovatiekracht en creativiteit in de sector, die wil ik graag bundelen en aanwenden om de jongste generatie vertrouwd te maken met bloemen en planten.
En die behoefte is er. Onderzoek laat zien dat groen en kinderen een geweldige match is. Alleen… en hier ligt onze kans, zij komen er nauwelijks mee in aanraking. Dat moeten wij willen veranderen. Die kans krijgen we nu. Scholen, ouders en kinderen zijn er klaar voor. Het woord is dus aan de sector."

Financiering

Om 1.600 scholen te voorzien van lesmateriaal -een online platform, praktijk & oefenboeken, video-content, workshops- is € 380.000 nodig.
Van den Akker: "Daarmee zijn alle kosten gedekt, inclusief organisatie en wat er nog meer bij komt kijken. Eenmalige kosten. Na het introductiejaar is het een kwestie van lesmateriaal bijhouden. In een simpele rekensom ben je er al met € 100,00 per kweker. Maar ik wil het breder trekken", legt Van den Akker uit.

1 euro per leerling

Inmiddels heeft hij gesprekken gehad met Royal FloraHolland, het Bloemenbureau en de VBW. "Enthousiasme alom", zegt Van den Akker. "En de bereidheid om te participeren is er ook, alleen de besluitvorming, die laat op zich wachten."

"Natuurlijk is € 380.000 veel geld. Maar zet het eens af tegen de kosten van een willekeurig promotieproject en kijk dan eens naar de duurzaamheid van een leerplan; die is vele malen groter. Groen in het onderwijs is niet alleen een investering die zich gaat uitbetalen, het zal de sector ook innoveren, van nieuw bloed voorzien en als geheel fantastisch representeren."

"Stel je eens voor dat kinderen elke vrijdag een kwartier les krijgen in groen, elke laatste vrijdag in de maand een praktijkles van een kweker of bloemist en wat huiswerkopdrachten. Wat kan dit niet betekenen voor onze branche."

"Er zijn circa 7.775 basisscholen in Nederland. Als die overgaan op groen onderwijs in de groepen 5,6,7 en 8, de jaren voor de cito, omdat er dan ruimte is om bloemen en planten in het onderwijs in te passen, dan spreek je over 380.000 kinderen die fysiek bezig zijn met ons product.
Dat is 1 euro per kind, per jaar. Hoe lang moeten we nadenken om deze unieke kans te pakken? Waar wachten we nog op?"

Waardevol

Komende maanden heeft Van den Akker vervolggesprekken met alle grote partijen uit de sector. Hij zal hen nog eens vertellen wat de leergang behelst, hoe die is ingericht, welke kerndoelen in het onderwijs worden gediend, hoe toegang tot overheid en scholen is geregeld en over partner en educatie-specialist Young Crowds.

"Over de noodzaak en het belang hoef ik het niet meer te hebben, die zijn voor iedereen duidelijk. Laten we als sector die vuist maken. Wij hebben iets waardevols te bieden en te winnen."

Voor meer informatie, Pim van den Akker:
info@flowerfactor.nl
Zie ook: www.groendoenindeklas.nl

Afbeelding
foto's op deze pagina van Nico Alsemgeest.
Afbeelding
Afbeelding