Innovatiemanager Maartje Jung en inkoop-directeur Henry Janssen, zijn de motor achter de innovatiestrategie.
Innovatiemanager Maartje Jung en inkoop-directeur Henry Janssen, zijn de motor achter de innovatiestrategie. Foto: Esdor

Royal Brinkman en de 'Club van 100'

onderzoek n In november 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze 'Club van 100': Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Royal Brinkman.

Door Esdor van Elten

"Als toeleverancier willen wij een schakel zijn tussen overheid, het onderzoeksveld en de klant. We willen telers vooral oplossingen bieden, niet zozeer een product.
Specialistische kennis is daarin van essentieel belang en daarom is Royal Brinkman vol overtuiging lid van de Club van 100", vertelt Maartje Jung, innovatiemanager bij Royal Brinkman en vertegenwoordigster van het bedrijf binnen de Club.

Sterke band

"Onderzoek is voor ons van wezenlijk belang", legt Maartje uit. "Ons werkveld is bijzonder kennisintensief. Zelf doen wij vooral toegepast onderzoek, in samenwerking met onze strategische partners. Uit dergelijke samenwerkingen komen concrete producten zoals bijvoorbeeld de Bioverdeler voort, een innovatief systeem voor de verdeling van roofmijten die gebruikt worden om trips te bestrijden.
In dat soort gezamenlijke productontwikkeling zijn we sterk, maar voor het fundamentelere onderzoek dat daar aan vooraf gaat doen we graag een beroep op Wageningen UR Glastuinbouw."
Royal Brinkman hoorde dan ook bij de eerste groep bedrijven die de Club van 100 omarmde. "We deden al regelmatig projecten samen en vanuit Royal Brinkman bestond de wens om die band nog sterker te maken. De Club is een fantastisch initiatief om onderzoek op middellange en lange termijn vorm te geven."
Dat de WUR ook de wens heeft om internationaler te gaan opereren juicht het bedrijf ook toe. "Tenslotte zijn wij ook wereldwijd actief. Wellicht kunnen we elkaar hierin ook versterken.
Eén van de grootste voordelen van de Club van 100 is dat de hele keten een rol speelt. Zo werken de onderzoeksresultaten uiteindelijk in de hele sector door en dat is goed, want het gaat, zoals de naam zegt, om fundamentele zaken."

Emissieloos telen

Maartje Jung vertegenwoordigt Royal Brinkman in de begeleidingscommissie Water & Nutriënten. Een belangrijk onderwerp voor het bedrijf. "We willen meer weten over het gedrag van nutriënten in combinatie met watergift en de behoefte van de plant. Een belangrijke vraag die wij ons stellen, ook in het kader van emissieloos telen is: hoe kunnen wij de bemestingsadviezen optimaliseren? Zo hopen we te komen tot een 'next generation' bemestingsadvies."
De vouchers voor businessonderzoek besteedt Royal Brinkman ook aan een algemeen onderwerp: het vraagstuk rond emissieloos telen. Een zeer actueel onderwerp en "Zo veelomvattend dat je dat niet alleen kunt oppakken. Met komkommers en paprika's is de WUR er al in geslaagd om jaarrond emissieloos te telen. Dat onderzoek krijgt nu een vervolg."
In dat onderzoek haalt Royal Brinkman niet alleen kennis, maar brengt ook, zoals verwacht binnen de Club van 100, eigen kennis en resources in.
"Wij beschikken over een praktijknetwerk van telers waar we op basis van de eerste resultaten vervolgonderzoek kunnen neerleggen. Zo kunnen we de onderzoeks-uitslagen concreet vertalen naar de klant en hun ervaringen weer terugvertalen naar de WUR."

Adviesraad

Onlangs is Maartje Jung gekozen in de adviesraad, die de WUR ondersteunt en adviseert over projectsamenstelling, onderzoeksonderwerpen en communicatie. Op haar lijf geschreven: "Het betekent voortdurend sparren met de WUR en met de leden, en tegelijkertijd zit je dicht op het onderzoek. Zo kunnen we echt iets extra's bijdragen!"

Streven naar emissieloos telen.