Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

Corso brengt saamhorigheid

Hoewel ik meerdere malen als 'vakmatig toerist ' mijn ogen uitkeek in NongNooch, kreeg ik nu de kans om Mr. Kampon Tansacha, eigenaar van het gigantsiche park, persoonlijk te spreken en achter de schermen te kijken.

Tekst: Teuntje van Delft
Foto's: Art Vogel en Teuntje van Delft

Daarna onderging ik enkele dagen onder professionele begeleiding van Anders Lindstrom, plant curator van het park en Art Vogel, voormalig hortulanus van de Leidse Hortus Botanicus met 40 jaar ervaring in de Horti, dit fantastische park. Beter gezelschap kon ik me niet wensen.

Trots

Ontvangen worden in Thailand voelt warm en gastvrij. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. Dat geldt zeker voor NongNooch. Hoewel Mr. Kampon, enige eigenaar van dit schitterende botanische park, zich tijdens de perspresentatie van het Bollenstreekcorso 'in pak' presenteerde en voor de televisie verscheen – er waren drie Thaise cameraploegen – liep hij op de avond van het corso trots in zijn trainingspak met zijn mensen achter de Thaise praalwagen.
Mr. Kampon draait zijn hand niet om voor grote presentaties, maar blijft zichzelf. Zo gauw hij binnen het park is, haast hij zich naar de nieuwste uitbreiding om zich van de laatste werkzaamheden op de hoogte te stellen. Hij heeft een duidelijke visie en weet precies hoe hij het wil.

Botanische tuin

De botanische tuin staat hoog aangeschreven. Mr. Kampon trekt de beste mensen aan om de tuin nog aantrekkelijker te maken en de collecties, zeker in exclusiviteit, nog verder uit te breiden. Onlangs bezochten Anders en Art, Maleisië om er een zeldzame plant in te kopen. Er wordt over de hele wereld gespeurd. Daarnaast vindt Mr. Kampon het belangrijk nauw samen te werken met de landbouw Hogeschool Chonburi en kunnen leerlingen in het park hun practicum doen. Daar ligt de basis voor zijn grote passie.

Overeenkomsten

'Nederland en Thailand hebben veel overeenkomsten', legt hij enthousiast uit. 'Wij hebben beiden een Koninklijk Huis waar we trots op mogen zijn en we vinden normen en waarden belangrijk. Als we het goed doen kunnen we elkaar versterken. Wij hebben zo'n prachtig vak. Wij kunnen onze jeugd de liefde bijbrengen voor alles wat leeft, groeit en bloeit. Zo'n corso geeft zoveel saamhorigheid. Dat wil ik ze laten zien. Ik wil ze zo graag een goede basis en kennis meegeven en laten zien welke mogelijkheden er zijn en kansen. Daarom is er van alles in het park te zien. Prachtige cultuurshows, die onze trots op de cultuur weergeven, een mooie dierentuin waar ze dieren van dichtbij kunnen bekijken en natuurlijk onze Botanische tuin met bloemen, planten en beeldentuin. Ik wil dat ze als ze ons park hebben bezocht er een prachtige herinnering aan overhouden en er iets mee doen.'

Zeldzaam

Art Vogel maakte in 2009 voor het eerst kennis met Anders Lindstrom en NongNooch. Mr. Kampon was op zoek naar een zeldzame Aronskelk. Art wist die te vinden en al gauw waren de banden onverbrekelijk. Art Vogel, die over de hele wereld reist en één van de sprekers is tijdens het Internationale Cycas Palmencongres is gek op het park en zou hier het liefst iedereen mee laten kennismaken. 'De ontwikkelling in Thailand is in volle gang, terwijl Europa bezig is met versoberen. Ik heb er diep respect voor dat een privé initiatief het voor elkaar krijgt zo'n tuin van wereldformaat te realiseren. Kijk eens naar de collectie, of de beeldengroepen. Alleen al die anatomie van de figuren. En dan te bedenken dat er ook in Kanchanaburi nog een kwekerij is, die 1 ½ keer zo groot is.'

De schoonheid van NongNooch en de bijzondere fauna is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik hoop dat Mr Kampon er in slaagt, Nederland en de mensen uit het vak te interesseren. Het is onvergetelijk. En wie NongNooch ooit heeft ervaren, blijft met een onzichtbaar lijntje verbonden.