Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

NongNooch Tropical Botanical Garden

Nong Nooch Tropical Botanical Garden is een prachtige botanische tuin die altijd blijft boeien. Niet alleen door zijn imposante grootte 700 ha. (22 keer groter dan Keukenhof), maar ook door de verscheidenheid van aanplant. NongNooch ligt ongeveer 18 km ten zuiden van Pattaya, het zuid-oosten van Thailand.

Botanische tuin

In de tuin staan 19.705 plantrecords geregistreerd. Dat betekent vele honderdduizenden bloemen, planten en bomen. De Cycaspalmentuin van NongNooch is de allergrootste van de wereld. Met Cycaspalmen die nergens anders te bewonderen zijn en er zelfs geen tweede van is. Geen wonder dat het Internationale Palmencongres in september in Nong Nooch plaatsvindt. De tuin won verschillende prijzen waaronder de World Palm Association prijs. Als deelnemer van de Chelsea Flower Show in Londen wonnen ze diverse malen een eerste prijs en toonden Koningin Elizabeth en prins Charles zich diep onder de indruk van deze Thaise inzending.
De tuin kent verschillende thema's waaronder een Franse tuin, een Stonehenge tuin, een vlinderheuvel en een gedeelte alleen gewijd aan cactussen vlakbij bij de "tempelgebouwen". De tuin herbergt duizenden prachtige orchideeën met overweldigende soorten en kleuren. Omdat het park erg groot is, rijden er shuttlebusjes, die overal stoppen zodat bezoekers foto's kunnen maken. Boven de hele tuin een overdekte wandelroute van 2 kilometer, 4 tot 6 meter hoog en beschermd tegen de zon.

Beeldengalerij

Kunst en cultuur nemen een belangrijke plaats in. Er is alle aandacht besteed aan architectuur, beelden kunst en de beeldentuin. Door het park staan verschillende beeldengroepen. De groepen bestaan niet uit zelfde beelden, maar elk beeld heeft een andere pose. In de eigen ontwerpstudio en pottenbakkerij krijgen de beelden een eigen aanzien. Alles wordt binnen de eigen deuren ontwikkeld. Er is een parkdeel met alle tempels van Thailand in het klein, allemaal authentiek.

Theater

Onder leiding van Mr. Kampon Tansacha heeft de tuin een ontwikkelingsboost doorgemaakt. Er is een Grand Theater gebouwd, met plaats voor 2500 gasten, waar vijf keer per dag culturele shows worden opgevoerd. Bezoekers kunnen door middel van de traditionele kleding, dans, sporten en acts, kennismaken met Thailand. Bij elkaar een ongelooflijk spektakel. Evenals de dierentuin met ruim 60 olifanten en andere dieren, die met de grootste zorgvuldigheid worden behandeld.
Kampon is liefhebber van oude en snelle auto's, deze kunnen is een aparte expositieruimte worden bewonderd. Voor wie een dag niet genoeg is, bestaat de mogelijkheid in een hotel met zwembad op het park te overnachten. Tevens zijn er diverse restaurants met Thais en Europees eten en diverse uitgiftepunten.

Biologische hoogstandjes

Binnen het park wordt veel aandacht besteed aan het biologische aspect. Zowel als het verwerken van afval, de compostering als de bestrijding van schadelijk insecten. Inmiddels is het park zo groot geworden dat er circa 2000 mensen binnen het park aan het werk zijn. De meesten wonen in en rond NongNooch.

Uitbreiding

Op het moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe uitbreiding. Er komt een ultramodern Congrescentrum met overnachtingsmogelijkheden. De Griekse Tuin is in ontwikkeling, waarin een Griekse tempel een soort Pantheon, wordt gebouwd. Hiervoor is een speciaal terrein afgegraven. Het waterpark wordt uitgebreid en er komt een educatieve uitbreiding met groente, fruit en zaden. Met veel aandacht en de mogelijkheid van spelend leren en het opleiden van eigen mensen in het bereiden, koken en serveren.