Afbeelding
Foto:

Serie: Een gewaarschuwd mens...

Een Italiaan begint een zaak op de Canarische Eilanden.


Dat kan natuurlijk prima!

Toch kreeg een van onze deelnemers (we noemen hem hier handelaar 'A') hier onlangs een vreemd onderbuikgevoel over… Handelaar A vroeg de debiteur na bij Floridata.

Papierwinkel

Hij legde uit dat de nieuwe klant, ongevraagd, zijn hele papierwinkel toestuurde om te bewijzen dat zijn zaak legitiem was.
Deze documenten gecombineerd met uitgebreide verklaringen, maakte Handelaar A nog achterdochtiger. Zij hadden namelijk om geen van dit alles gevraagd of enig wantrouwen laten blijken.
Na onderzoek door Floridata bleek dat de eigenaar al eerder handelde onder een andere bedrijfsnaam. Daarnaast hoorde het opgegeven BTW-nummer niet bij het bedrijf waarvoor de aanvraag werd ingediend.

Aan de hand hiervan zochten wij contact met een oud-leverancier, zij leverden tot eind 2015 nog aan zijn vorige bedrijf. Volgens het systeem van Floridata stond daar nog steeds een bedrag open
De oud-leverancier gaf aan dat de eigenaar hen met een enorm verhaal verklaarde onder een andere firma verder te gaan. Hij relateerde dit aan het overlijden van een van zijn medewerkers. Ook hier kwam de eigenaar met allerlei documenten op de proppen.

vier verschillende contactpersonen

Daarvoor was er al een aantal zaken voorgevallen die hen de situatie deed wantrouwen.
Zo werd er steeds doorverwezen tussen vier verschillende Spaanse en Italiaanse contactpersonen. Met name wanneer er gebeld werd over betalingen zat de contactpersoon die zojuist nog bereikbaar was nét in Italië of nét in Spanje. Of andersom.

Uiteindelijk heeft de oud-leverancier besloten dit avontuur met de nieuwe firma niet meer aan te gaan. De laatste facturen aan de eigenaars' vorige zaak zijn dan ook niet meer betaald en moesten oninbaar worden afgeboekt.
Inmiddels heeft de oud-leverancier een heel dossier over deze debiteur opgebouwd.
Zij zijn zo vriendelijk geweest dit met ons te delen om zo verdere wanbetaling te voorkomen!

Geloofwaardigheid

In dezelfde periode, paste de debiteur dezelfde aanpak toe op een andere deelnemer (Handelaar 'B'). Om de geloofwaardigheid van zijn verhaal kracht bij te zetten, gaf de eigenaar bij hen aan reeds bij de oud-leverancier in te kopen.
Handelaar B heeft via Floridata contact opgenomen met de oud-leverancier. In dit geval ging het om een nieuwe onderneming, waar nog geen handelsinformatie van bekend was.
Door het signaleren van deze vreemde situatie en het contact met onze deelnemers legden wij al snel een belangrijk verband.
Namelijk het verband tussen deze nieuwe organisatie, de oplichtingspraktijken op de Canarische Eilanden en een Italiaanse organisatie.

Het bleek dat de eigenaar in 2008 een gelijksoortige truc had uitgehaald onder een Italiaanse onderneming. Dit is destijds vastgesteld door het HBAG, dat zijn debiteurenhistorie in 2014 aan Floridata heeft overgedragen.

geen handelsinformatie

Naast verstrekker van debiteureninformatie, fungeert Floridata ook als netwerk waarbinnen deelnemers twijfelachtige informatie direct met elkaar kunnen delen.
De signaleringsfunctie van het platform en de bereidheid om informatie te delen, helpt oplichting te voorkomen.

Door die netwerkfunctie hebben wij de bovenstaande historie onlangs aan een deelnemer terug kunnen koppelen.
Zonder dergelijke achtergrondinformatie, was de nieuwe organisatie van deze eigenaar namelijk 'gewoon' een nieuwe, smetvrije, debiteur geweest.

Sophie Eveleens

Floridata

Floridata is een stichting opgericht door en voor handelaren in de sierteelt. Floridata levert exportcijfers en verleent diensten op het gebied van debiteurenbeheer.
De deelnemers aan Floridata vertegenwoordigen ruim drie kwart van de export. Floridata heeft geen winstoogmerk.

Meer informatie:

www.floridata.nl
085-4834949
info@floridata.nl

Afbeelding