Linda van der Slot en Sam van Egmond.
Linda van der Slot en Sam van Egmond. Foto: Walter Landesbergen

United Calla

United Calla is een nieuwkomer in de Calla wereld. Een hechte samenwerking van kwekers, broeiers en Hobaho. Op het testcentrum van Hobaho in Lisse vindt de veredeling in Calla plaats. Het eerste commerciële succes vindt zijn weg in de markt en is de oranje tri-color Morning Sun® bestemd voor de pottenmarkt.


Door Walter Landesbergen

"Community is niet het juiste woord voor de wijze van samenwerking binnen deze groep. Het is hechter. Het lijkt bijna een familie." Aan het woord zijn Sam van Egmond, directeur bemiddelen bij Hobaho en Linda van der Slot, marketing manager bij Hobaho. Beiden nauw betrokken bij de opzet en promotie van United Calla.

Van Egmond: "De productgroep Calla is een interessante. Vooral de pot-variant, die het grootste deel van de afzetmarkt in Nederland vormt, heeft onze interesse. Het is een markt met een omvang van ruim 7.5 miljoen knollen.
Maar ook de exportmarkten vormen een grote potentie voor dit product. Klassiek is dit Europa maar ook de Verenigde Staten en de opkomende markten in Zuidoost-Azië vormen een wezenlijke potentie.


Morning Sun

Het jongste succes van United Calla, de cultivar Morning Sun®, heeft als oranje tri-color zeker 10% ruimte in de markt. Het succes van Morning Sun® wordt deels bepaald door zijn 'heilige' 7 beloften: bijzondere tricolor: oranje-rood-geel; direct mooi op kleur in de knop; volle plant met mooie bladeren; weinig ziektegevoelig; geeft veel en makkelijk bloemen, minimaal 5 per plant; goede houdbaarheid en kan op alle potmaten klein & groot, ook als snijbloem.

Marketing

Maar ook de marketing rondom het product draagt bij aan de onderkenning van die beloften. Volgens Linda van der Slot, verantwoordelijk voor de marketing en het beeldmerk van Morning Sun®, biedt de kleur in combinatie met de naam een eenvoudig associatie.
"Iedereen kan zich bij een 'Morning Sun' iets positiefs voorstellen. Juist dat gevoel van positivisme, warmte en puurheid, draagt bij tot een sterke positionering en identiteit. We zijn dan ook trots op het beeldmerk (zie pagina 12 van deze krant, redactie) wat ook in gezamenlijkheid tot stand gekomen is. De opgaande zon geeft uitdrukking aan het nieuwe en verwachtingsvolle en wij geloven in succes voor vele markten.


United Calla

Doelstelling van het samenwerkingsverband United Calla is om vanuit de behoefte van de markt te komen tot het beste product, dat bovendien bruikbaar is voor alle schakels in de keten.
Van Egmond: "Als regisseur voelen wij ons verantwoordelijk voor het rendement van onze veredelaars, kwekers en broeiers. Een goed product is pas een goed product als er een aantrekkelijk verdienmodel achter zit voor al deze schakels. En uiteraard is het oordeel van de consument alles bepalend".
Toch is dit niet het grootste geheim van Morning Sun®. Het geheel komt tot stand door goede onderlinge communicatie, commitment en vooral ook enthousiasme binnen de deelnemende bedrijven. Wij, als Hobaho, zijn vooral faciliterend. Vakinhoudelijk steunen we op de wijsheid van de partners en proberen die te exploiteren."

Social Media als hulpmiddel

Een middel bij uitstek om commitment te realiseren, zijn de WhatsApp-groepen. Van der Slot: "Dat werkt positief. Dit werkt als bindmiddel tussen alle schakels. Noem het een digitale kruisbestuiving van ideeën. Alle kennis die er is, wordt gedeeld. We merken dat het uitnodigt om mee te denken, ook voor partners van de ondernemers.

"Een rol die wij ons wensen: initiëren, mogelijk maken en enthousiasmeren. Al begin jaren 90 zoekt Hobaho naar vernieuwingen in de productgroepen tulp, hyacint, narcis en gladiool middels veredeling. Calla is een logisch vervolg."

[Bedrijven verbonden met United Calla en Morning Sun®: G. Geerlings & Zn, Noordwijkerhout; J.C. van Dijk & Zn, Breezand; Vof Pennings-Onderwater, Breezand; NJJ De Wit & Zn, Anna Paulowna; BB Plant (Bram Breugem), Bleijswijk en G. de Boef& Zn, Poederoijen.]

Calla Pink Puppy.
Calla White Flirt.
Calla Morning Sun.
Calla Hawk Eye.