Een bloemengroet aan de regio Rijnsburg.
Een bloemengroet aan de regio Rijnsburg. Foto: Walter Landesbergen

Er gaat een T.rex door de straten

kunst n Voor de Flower Parade zijn ruim 300.000 stelen gebruikt. Anders dan bij het corso van de Bollenstreek, waar de stelen worden gestoken, is bij de Flower Parade eerder sprake van bloemsierkunst.

Door Walter Landesbergen

Hoofdarrangeurs zijn Astrid Lankhuizen en Tim van Leipsig. Zij bepalen hoe de wagens gedecoreerd worden, bijgestaan door 15-tal ‚hulp'-arrangeurs.
Hans Oudwater: „Een mega-klus. Op donderdagochtend zijn de wagens nog kaal, op vrijdagochtend zijn ze omgetoverd in een decoratieve bloemenzee. Elke keer ben ik weer verrast door het resultaat. Prachtig om te ervaren.

Ik kijk vooral uit naar de DJ's abroad. Met een knipoog naar het spektakel White Sensation, is deze wagen geheel versierd met witte lisianthus. De Rijnsburgse DJ Stan Frijns zal voor aanstekelijke muziek zorgen."


Daan de Mooij, secretaris van de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso, verwacht een prachtige stoet.
"In oktober is ons CreaTeam begonnen met het verzinnen van de onderwerpen. Vervolgens maakte een van de teamleden, Gijs Ravensbergen, ruwe schetsen van de wagens, die nu door JoraVision verder worden uitgewerkt en gebouwd. De sponsors konden meedenken wat ze op de wagen willen", doet de Mooij kort maar krachtig de organisatie rond de Parade uit de doeken.


T. rex

Er nemen 10 praalwagens deel aan de Flower Parade, waaronder twee zeer actuele. Zo staat
de wagen van Hotels van Oranje in het teken van de Olympische Spelen en het oranje-gevoel. Dit wordt uitgedrukt met 8.000 oranjekleurige gerbera's.
Musealand Nederland vraagt aandacht voor de T. rex, de koningin der dinosauriërs. Vanaf zaterdag 10 september te zien in Naturalis. Op bijna ware grootte rijdt de T. rex straks door de regio.
De handelskant van Nederland is vertegenwoordigd door Heemskerk fresh & easy. Met de wagen Geen haring zonder uien wordt invulling gegeven aan het thema Landbouw en Visserij.
Royal FloraHolland en transportbedrijf Jongeneel benadrukken nog eens onze export en logistieke kwaliteiten.

----------------------------------------------------------------

Programma

•vrijdagavond 12 augustus: in Bloemenveiling FloraHolland Rijnsburg de ´Flower Parade Show´
•zaterdag 13 augustus: de parade rijdt vanaf 13.00 uur door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk
•zondag 14 augustus: de praalwagens staan op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk

----------------------------------------------------------------


JoraVision

Bij JoraVision, het Rijnsburgse bedrijf dat een wereldwijde bekendheid geniet als het gaat om het realiseren van spraakmakende attracties in de leisure-branche, is men inmiddels in de weer om de decors op te bouwen. Voor projectmanager Mathijs Swagers is het een feestje. „Dit is echt heel leuk om te doen. Naast onze vele internationale projecten voelt het heel goed om met de Flower Parade onze betrokkenheid bij Rijnsburg uit te dragen."

De officiële opening van de Flower Parade wordt verricht door de heer Edwin van Huis, algemeen directeur van het Naturalis Biodiversity Center.

Preview en naschouw

Belangstellenden kunnen de praalwagens op hun gemak bekijken op vrijdagavond 12 augustus in de bloemenveiling Royal FloraHolland Rijnsburg. Vanaf 19.00 uur is er een geweldige avond met muziek en honderdduizenden bloemen. De toegang is gratis.

Bij de foto's onder: de praalwagen Dutch DJ's abroad en de praalwagen van Musealand Nederland.

Ontwerp, Dutch DJ's abroad.
Ontwerp, praalwagen Museumland.