Rob Geerlings, productcommissie Calla
Rob Geerlings, productcommissie Calla Foto: wilma van velzen

Betrokken bestuurders belangrijk voor Calla

De afgelopen jaren is er hard aan getrokken om de positie van Calla te verbeteren en zeker te stellen. Om ook in de toekomst door te kunnen pakken en de veiling in de juiste richting te sturen zijn betrokken bestuurders belangrijk voor het behartigen van de belangen rond Calla.

Rob Geerlings is zo'n betrokken bestuurder. Thans is hij voorzitter ad interim van de Royal FloraHolland Product Commissie Calla, maar eigenlijk is hij altijd al betrokken geweest bij het veilingbeleid en nam hij in de oude structuur deel aan commissies, werkgroepen en adviesraden.

Stokje overnemen

"Meedenken en meebeslissen over je product is ontzettend belangrijk. Er zijn door de jaren heen best een paar flinke stormen geweest waar we goed doorheen zijn gekomen. Betrokken leden zullen altijd nodig zijn om Royal FloraHolland te informeren over wat er bij de producten en leden leeft en feedback te geven waar ze nog beter kan.

Al vele jaren trek ik die kar samen met anderen. Officieel ben ik interim voorzitter, maar het is tijd dat andere leden die een belang hebben bij een krachtig FH, en wellicht jongere kwekers, het stokje overnemen en de veiling in de juiste richting te sturen voor hun toekomst."

Enorme potentie

Liefde voor het product Calla heeft Geerlings al vanaf de eerste dag dat hij kennismaakte met dit unieke gewas. Hij zag direct de enorme potentie ervan.
"Samen met twee broers runnen we het familiebedrijf G. Geerlings & Zonen. Die naam kreeg het bedrijf toen onze overgrootvader Gijs in 1882 zijn eerste zoon kreeg. De bedrijfsvoering richtte zich op de teelt en handel van bloembollen, totdat we in 1981 als eerste de Calla of Zantedeschia op de Europese markt introduceerden.
Sindsdien hebben we ons steeds meer gespecialiseerd en draait inmiddels het hele bedrijf om Calla in al zijn facetten."

Toekomstbestendig

Geerlings stelt dat de markt snel verandert en het oude veilingmodel daardoor onder grote druk is komen te staan. "Dit biedt kansen om de zaken anders in te richten en met Royal FloraHolland 2020 voor de deur moet de coƶperatie tot een nieuwe en flexibele strategie komen die toekomstbestendig is.
Landelijk veilen en concentratie van vraag en aanbod zou mijns inziens voor Calla heel goed zijn. Het is nog een echt klokartikel en solo niet geschikt voor grote retail acties. Directe handel dreigt het veilingklokmodel uit te hollen en uiteindelijk te ondermijnen."
Een goede basis biedt het Productmarktplan Calla, maar dit staat nog in de kinderschoenen. "Het wordt echter ondersteund door een aantal nieuwe en actieve medewerkers van FloraHolland en onze FPC die hierin actief is voor de leden. Het is nu aan de leden zelf om actief met ons marktplan aan de slag te gaan. Ik heb er veel vertrouwen in."

Collectief

Punt dat ongetwijfeld op de agenda van de FPC staat, is het bereiken van overeenstemming voor collectief en gericht onderzoek nu de PT-gelden zijn weggevallen. Onderzoek naar het verkrijgen van soorten met een betere resistentie tegen de Erwinia bacterie zou wellicht aan bod komen. Over het areaal Calla snijbloemen zegt Geerlings tenslotte nog dat hij geen grote uitbreiding van het areaal verwacht in binnen- en buitenland. "Daarvoor is het een te risicovol product met teveel uitdaging."
Positief zijn alle leden over Simply Calla dat heeft aangetoond dat productspecifieke promotie goed werkt. Simply Calla wordt collectief gedragen, maar wil Calla meer bestaansrecht, dan zal er nog meer aan promotie moeten worden gedaan. Dat de handel zich weer heeft aangesloten bij de promotie via het BBH is dan ook een goede ontwikkeling."

Calla is nu de meest gebruikte naam. Daar Zantedeschia de officiƫle botanische naam is, moeten we leven met de twee namen. Calla bekt nu eenmaal beter en makkelijker dan Zantedeschia."