Will Zuiderwijk, productmanager Calla en Amaryllis snijbloem.
Will Zuiderwijk, productmanager Calla en Amaryllis snijbloem. Foto:

Een mooie toekomst voor Calla

kwaliteit n Voor een goede toekomst van het product Calla zijn kwekers zich er terdege van bewust dat het brengen van een kwaliteitsproduct van groot belang is. Dit uit zich in steeds meer aandacht voor kwaliteit in de aanvoer. De veredeling sluit daarbij aan met sterke soorten van hoge kwaliteit.


Door Wilma van Velzen

Volgens Will Zuiderwijk, Royal FloraHolland Productmanager Calla & Amaryllis snijbloem, is dit een positieve ontwikkeling. Maar ook op het gebied van vraag en aanbod gaat het de goede kant op.
"Het lijkt erop dat de productie wat beter gepland is dan voorgaande jaren, waardoor extreme aanvoerpieken uitblijven. Soms staat een kleur onder druk omdat er net iets teveel van komt. Hier is nog verbetering mogelijk wanneer kwekers eerder aan de bel trekken.
Immers, vanuit de Producttafel Calla kunnen we dit aanbod vroegtijdig onder de aandacht brengen van een klant of exporteur, die vervolgens met zijn eindklanten bekijkt of er een promotie actie gedraaid kan worden. Hierdoor blijft het klokaanbod in evenwicht, wat de kans vergroot dat het prijsniveau normaal blijft.
Ook de Flormondo Klokvoorverkoop draagt hieraan bij. Een groeiend aantal kwekers maakt hiervan inmiddels gebruik. Klanten en exporteurs die op zoek zijn naar grote aantallen kunnen hiervoor contact opnemen met mijn collega Brigitte de Groot, verkoopster dag- & weekhandel. Vanuit de Producttafel Calla wordt de handel vervolgens verbonden aan de juiste kwekers."

Prijsvorming

Wat de prijsvorming tot en met week 23 betreft ligt de middenprijs voor snij Calla Aethiopica fors hoger dan het afgelopen jaar. Deze steeg van 58 eurocent in 2015 naar 67 eurocent in 2016. De aanvoer liet een daling zien van 4,3 naar 3,5 miljoen stelen.
Bij Overige daalde de middenprijs in dezelfde periode licht van 44,1 naar 43,5 eurocent, maar steeg de aanvoer van 17,4 naar 18,4 stelen. Zuiderwijk verwacht dat de afgelopen vijf weken hier nog verandering in zullen brengen en een hogere middenprijs volgt.


Markt

De Nederlandse kasproductie start eind maart. De buitenproductie volgt vanaf begin juni. Hierdoor is er voldoende aanbod vanaf week 12 tot en met week 43. In de overige weken is er eveneens productie, maar dan voornamelijk uit landen als Spanje, Portugal, Kenia, Tanzania Colombia en Ecuador.

Duitsland grootste afnemer

Potproductie heeft nog steeds de overhand en verhoudingsgewijs schat Zuiderwijk dit op 60-70% pot en 30-40% snij. "De afzetmarkten zijn uiteenlopend, maar worden allen bereikt met Duitsland nog steeds als grootste afnemer.
Frankrijk en Engeland staan op een tweede en derde plaats, gevolgd door Italiƫ, Rusland en Zwitserland. Wel is de afzet naar Rusland wat afgenomen vanwege de sterke daling van de Roebel.
Pasteltinten en wit zijn op dit moment populair vanwege het trouwseizoen, maar ook zwarte en donkerpaarse cultivars waaronder Odessa doen het goed. Frankrijk en Engeland kiezen wat meer voor de pastels en Duitsland is gek op de harde en felle kleuren."

Marktvergroting

De Producttafel Calla heeft samen met de FPC een Calla Product Actieplan opgesteld. Een van de actiepunten is het komende jaar het vergroten van de verkoop van Calla in het retailschap. "Langzaam maken we vorderingen. Het geclusterd aanbieden van productie aan de retail door een aantal kwekers heeft inmiddels tot orders geleid.

Eveneens werpt hier het continue onder de aandacht brengen van Calla bij de retail en groothandel zijn vruchten af. Momenteel bekijken we vanuit de Producttafel, samen met een exporteur en Simply Calla, de mogelijkheden van mono-concepten voor retail en winkelketens.
Wanneer Calla als een goed mono-plusboeket kan worden aangeboden aan grote partijen kan dit de markt vergroten. In de Engelse retail en Franse bloemistenketens is nog veel mogelijk."


Social Media

Op social media komt Calla eveneens steeds vaker voorbij. Zo post stylist Jeff Leatham, de rockstar van de bloemen, regelmatig zijn passie voor bloemen op facebook en vestigde al meerdere keren de aandacht op Calla.
Maar ook het promotieplatform Simply Calla is volgens Zuiderwijk zeer actief op social media en gebruikt dit kanaal onder andere om bloemisten wereldwijd te inspireren.
"Anderzijds worden kwekers en veredelaars steeds actiever op facebook en twitter en posten zij de gehele productieperiode berichten waarmee zij het verhaal achter de Calla vertellen. Dit alles bij elkaar biedt Calla een rooskleurige toekomst" aldus Zuiderwijk.

Prachtig gestileerde kelk.
Calla Novi Sun.