Nog veel te leren over moleculaire veredeling en biotechnologie.
Nog veel te leren over moleculaire veredeling en biotechnologie. Foto: esdor

Leerzaam Go Cafe

kennis n De Go Cafe bijeenkomst van 14 juni jongstleden is goed bezocht. Het Groen Onderwijscentrum had als locatie gekozen voor Taki Europe, onderdeel van het Japanse veredelings- en familiebedrijf.

Niet alleen waren van diverse bedrijven uit binnen- en buitenland de nieuwste rassen en variëteiten van bloemen en planten te zien, er viel ook veel te proeven. Onder andere aardbeien, tomaten en tuinkruiden.
Het thema van deze bijeenkomst was Better Taste, Better Looks, zodat de vele aanwezigen na de rondgang door het bedrijf al gauw een taak kregen toebedeeld: het daadwerkelijk keuren van diverse variëteiten tomaten. Welk exemplaar smaakt het beste, heeft de goede structuur, is sappig en heeft een te harde of te zachte schil?
Hoogtepunt werd een boeiende lezing van moleculair geneticus Nelleke Kreike, lector Green Biotechnologie aan Hogeschool InHolland.


DNA

Op duidelijke wijze kregen de aanwezigen inzicht in de nieuwste DNA-technieken in zowel de groente- als de sierteeltveredeling. Met haar vaak speelse benadering van de ingewikkelde materie wist Kreike het gezelschap, voor ruim 90% bestaand uit mannen, in hoge mate te boeien.
Kreike merkte op dat de kennis van de nieuwste DNA-technieken bij sierteeltveredelaars vaak nog onvoldoende is. Niet iedereen in de tuinbouwveredeling kent alle kneepjes van de moleculaire veredeling en biotechnologie van planten.

Bestaande technieken zijn volgens Kreike verbeterd en in de loop der jaren veel sneller en goedkoper geworden.

"Wellicht is een cursus volgen bij InHolland een idee", sprak Kreike met een gemeende knipoog.


In september zullen de Go Café-bijeenkomsten weer worden voortgezet, waarbij onder andere Boskoop als locatie is gekozen.