Veel bloemen.
Veel bloemen. Foto: beyond chrysanten wit close

Levenslang met chrysanten

familiebedrijf n Bij Beyond Chrysant zit de liefde voor chrysanten in het bloed. Wouter Duijvesteijn, Martijn Duijvesteijn en Paul van Kester zijn er als het ware tussen geboren. Het zit in hun DNA. Eerdere generaties van hun bedrijf teelden al chrysanten. Een familiebedrijf. Sinds 1938.

Dit voorjaar onthulde Beyond Chrysant een nieuwe huisstijl. Een die laat zien waar het bedrijf voor staat: ambacht, passie, familie, liefde en gevoel. Beyond Chrysant wil vanuit een eigen positie in de chrysantenwereld optimaal samenwerken met groothandelaren en exporteurs.
Beyond Chrysant teelt een vraaggestuurd kwaliteitsproduct en wil samen met haar groothandelspartners de bloemist inspireren met het verhaal daarachter. Het verhaal over de menselijke maat in een industrieel proces, dat de mooiste chrysanten van de wereld oplevert.

Het bedrijf

De liefde voor chrysanten zit er bij Wouter, Martijn en Paul diep in. Ze proberen dit ook aan hun medewerkers over te dragen. Die krijgen zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheden en anders dan gebruikelijk werken er bij Beyond Chrysant relatief veel mensen met een vast arbeidscontract.
Het bedrijf geldt als één van de aantrekkelijkste werkgevers in de tuinbouwsector. Krijg je daar mooiere chrysanten van? Wouter, Martijn en Paul denken van wel. Kwaliteit is aandacht, weten ze en daar handelen ze naar.


Teelt

De chrysantenteelt is in principe een industriële teelt, maar bij Beyond Chrysant stoppen ze er zo veel ambachtelijkheid in als maar kan.
Elke chrysant begint zijn leven als stekje, geplukt van een andere chrysant, de moederplant. Dat stekje wordt in een perspotje gezet, opgekweekt en uitgeplant. Vervolgens groeit daar een volwaardige chrysant uit.
Beyond Chrysant maakt haar perspotjes zelf en plant daar de stekken in. Deze perspotjes zijn wat lossers van structuur en hebben een uniek mengsel van potgrond, zodat de chrysanten beter groeien.

De beste groei is natuurlijke groei.

Voordat de stekken de kas in gaan, krijgen ze twee weken gelegenheid om in de eigen opkweekruimte goed te wortelen. De kweekruimte biedt alles wat een rechtgeaarde chrysant lekker vindt: temperatuur, licht, vocht en dat zo veel als nodig is.
En gewasbeschermig. "Maar dan wel zo veel mogelijk met biologische middelen. Want de beste groei is natuurlijke groei", vinden ze bij Beyond, wat niet voor niets al verschillende duurzaamheidsprijzen won.


Naoogst

Een aantal weken verder is uit het stekje een volwassen chrysant gegroeid. Prachtig blad, mooie takopbouw, veel bloemen en een heldere kleur. Krachtig, maar ook kwetsbaar. Daarom worden bij Beyond Chrysant alle bloemen met de hand geplukt en gebost en gaan de bloemen direct na de oogst de koeling in om zo snel mogelijk te worden afgeleverd. Tijdens het naoogstproces zijn er verschillende controlemomenten om de bloemen optimaal te houden.

Ketenverantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van Beyond Chrysant eindigt pas als de chrysanten bij de consument op tafel staan.
Wouter: "Als je het allerbeste product wilt telen, oogsten en op de markt wilt brengen, heb je van nature zorg voor de keten. Beyond Chrysant wil ketenpartners helpen hun werk optimaal te doen."

De Beyond chrysanten vinden hun weg naar de verschillende veilingklokken en zijn via groothandelspartners direct te bestellen.
In elke gewenste hoeveelheid, verpakking en eventueel toegevoegde waarde. Zodanig verpakt, dat groothandelaar en bloemist er mee kunnen werken en de consument er lang van kan genieten.
"Pas dan komt het verhaal van de chrysanten van Beyond Chrysant echt tot een einde."

Raised with love.
Heldere kleuren.
Wouter Duijvesteijn, Martijn Duijvesteijn en Paul van Kester zijn als het ware tussen de chrysanten geboren.
Afbeelding