Afbeelding
Foto: wilma van velzen

Meer ruimte voor interactie

Het nieuwe promotieplan PurE seasonal flowers 2017-2019, dat een maand geleden door een ruime meerderheid kwekers (86,6%) werd aanvaard, biedt meer ruimte voor interactie tussen kwekers, handelaren en bloemisten.

Jacqueline Doornekamp, projectmanager bij Concept Factory, zegt dit een positieve ontwikkeling te vinden. "Vanuit het creatieve hart van Den Bosch werkt ons team dagelijks aan marketing en promotie. Onze drijfveer is co-creatie, wat inhoudt dat wij intensief samenwerken met onze klanten voor maximaal effect.
Als projectmanager ben ik werkzaam voor de promotiecommissie PurE seasonal flowers. Hierin ordt onder andere deelgenomen door de voorzitters van de Royal FloraHolland Product Commissies Zomerbloemen, Snij-, bes- & trekheesters en Bolbloemen. Ook zij doen dit vanuit het perspectief dat je met samenwerken elkaar kunt versterken. De promotiecommissie vertegenwoordigt zo'n 2.200 kwekers."

Interactie

Bij de start van de promotiecampagne in 2014 waren volgens Doornekamp in eerste instantie alleen zomerbloemenkwekers vanuit Nederland betrokken.
Na aansluiting van de kwekers vanuit het buitenland en de bolbloemen en snij-, bes- & trekheester kwekers is de naam PurE seasonal flowers gekozen. Deze slaat op de seizoenbeleving van de campagne en is gericht op een toenemende vraag naar bloemen. "We stellen seizoenbeleving centraal en willen direct de bloemist bereiken.
De strategie van de campagne blijft in principe ongewijzigd, maar in de komende periode zullen we de focus verleggen naar 365 dagen bloemen, zodat de kwekers gezamenlijk 365 dagen per jaar hun verhalen over seizoenbloemen kunnen delen met bloemisten.
Hiervoor wordt onder andere een totaal (online) platform ingericht dat meer ruimte zal bieden voor interactie tussen kwekers, handelaren en bloemisten. Bijvoorbeeld met het onder de aandacht brengen van assortiment en ambacht in beeld en tekst, met boeketten en bloemenweetjes en verzorgingstips."


Focuslanden

De promotie meet het succes van de campagne aan de impact van eigen middelen, waaruit blijkt dat de bloemist zich anders is gaan gedragen. "Zo horen we van menige bloemist dat het kwartaalmagazine PurE seasonal flowers uitdaagt om andere bloemen te combineren en te kopen.
Het magazine bereikt 65 procent van de bloemisten in de focuslanden rechtstreeks. We zien de bekendheid van het magazine toenemen en merken dat bloemisten de verhalen over seizoenbloemen ook vaker via hun eigen social media delen."
De belangrijkste afzetlanden in de nieuwe promotiecampagne 365 dagen bloemen zijn Duitsland, Nederland, Engeland en Belgiƫ. Hiervoor is gekozen omdat 83 procent van de bloemen van de aangesloten kwekers in die landen worden verkocht.
Overigens worden door samenwerking met exporteurs ook overige landen zoals Frankrijk, Denemarken en Scandinaviƫ bereikt.


Magazine 365 dagen bloemen

In de aanloop naar de nieuwe promotiecampagnes verschijnt begin september de najaarseditie van het magazine 365 dagen bloemen in een oplage van 33.000 exemplaren.Meer dan de helft hiervan wordt rechtstreeks verzonden naar de bloemist.

In dezelfde periode wordt de bloemist actief benaderd op bloemistenbeurzen in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Tevens ontvangen zij de gehele najaarsperiode inspiratie in hun mailbox en via social media. "Ook zullen de succesfactoren van het magazine in het nieuwe promotieplan een rol blijven spelen, waarbij wordt aangesloten bij de behoefte van bloemist en consument."