Marcel van Tol.
Marcel van Tol. Foto: wilma van velzen

Telers krijgen zelfvertrouwen

groep n Het kleurrijke zomerbloemen assortiment telt meer dan 120 productgroepen met zo'n 3.000 cultivars. Gezamenlijk optrekken in de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Zomerbloemen geeft de groep zomerbloemenkwekers steeds meer een identiteit.


Door Wilma van Velzen

"Dat is nu precies wat we wilden bereiken" zegt Marcel van Tol, sinds 2012 voorzitter van de FPC Zomerbloemen. "Door samen te werken heeft de groep zomerbloementelers meer zelfvertrouwen gekregen en straalt deze dit ook uit.
De insteek van samenwerken is echter wel veranderd ten opzichte van vroeger. Er is meer specialisatie en professionalisering op productniveau, maar aan de andere kant zoeken we elkaar steeds op bij thema's zoals marktontwikkeling en gewasgezondheid."


Strategische keuze

De betrokkenheid van Van Tol voor zomerbloemen komt voort uit het feit dat hij samen met zijn jongere broer Eric al vele jaren een zomerbloemen en trekheesterkwekerij heeft in Ter Aar, de Firma M.Q. van Tol.
"Naast de uitdagingen die het brede assortiment zomerbloemen biedt, was dit indertijd evenzeer een strategische keuze. In de jaren tachtig zag je de import toenemen en de energiekosten schoten omhoog schieten. De vraag was of er nog keuzes waren die bij onze bedrijfsvoering pasten. Wij kozen toen voor zomerbloemen.
We telen bijna alles in rolkassen omdat deze de mogelijkheid bieden de teelt te vervroegen of te verlaten. Behalve zomerbloemenkweker ben ik ook een beetje hobbybestuurder.
Toen Royal FloraHolland in 2012 besloot dat een lid-kweker voorzitter van een FPC moest worden in plaats van een manager ben ik aangetreden.
In de afgelopen periode heb ik bijgedragen aan de herkenbaarheid van de commissie."


Mandaat

Actuele items die in de FPC Zomerbloemen spelen zijn volgens Van Tol onder andere het promotieplan PurE seasonal flowers 2017-2019. "Recent heeft de promotie weer voor drie jaar mandaat gekregen en daar ben ik blij mee.
In het promotieplan zijn ook de FPC's Snij-, bes- en trekheesters en bolbloemen betrokken. Een ander belangrijk vraagstuk is hoe ik de achterban mee kan krijgen met de ontwikkelingen die plaatsvinden over de wijze van afzet. En natuurlijk de kwaliteit. Dit is en blijft een belangrijk aandachtspunt. Voor de toekomst kan vergrijzing een punt van zorg worden, maar kan dit ook ruimte bieden aan de jongere generatie."


Versterken

De productgroep Zomerbloemen kent meer dan 120 productgroepen met meer dan 3.000 cultivars, waarbij elke zomerbloem zijn eigen rol heeft in het assortiment. Producten als pioenen en zonnebloemen zijn ook sterk als monobos en weer andere cultivars komen beter tot hun recht in een mooi boeket.
"De zomerbloemenkwekers werken samen aan promotie. Vanuit de promotiecampagne is het inspiratiemagazine '365 dagen bloemen' een belangrijk medium waarmee we bloemisten inspireren hoe onze bloemen de seizoensbeleving kunnen versterken. Daarnaast geven we extra achtergrondinformatie over de bloem en de teelt.
In het begin was het even een zoektocht, maar sinds we aan de slag zijn met ons inspiratiemagazine 365 dagen bloemen in combinatie met de social media, hebben we de route goed te pakken. Deze vorm van promotie versterkt ons in herkenbaarheid en identiteit.
Daarnaast ben ik voorstander om de activiteiten van promotiecampagnes, Bloemenbureau Holland en FloraHolland meer te stroomlijnen. Met een gezamenlijke strategie onder Royal FloraHolland 2020 moet het mogelijk zijn met dezelfde inbreng nog meer te bereiken."

Celiosa.
Zomerbloemen als boeket.
Zomerbloemen in de Gouden Eeuw.