Commissaris van de Koning Clemens Cornielje opent samen met studenten het KCNL.
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje opent samen met studenten het KCNL. Foto: kCNL

KennisCentrum Natuur en Leefomgeving officieel van start

aftrap n Het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) werd onder grote belangstelling officieel geopend. De aftrap vond plaats in de kapel van Hogeschool Van Hall Larenstein. Onder de aanwezigen waren partners van het KCNL en Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning.

Het KCNL wil een substantiële bijdrage leveren aan de transitie die zich afspeelt binnen het domein natuur en leefomgeving.
'In dit geheel onderscheiden wij ons als KCNL in de publiek private samenwerking door de verbinding die wij maken tussen het groene werkveld en kennisinstellingen op wetenschappelijk, hbo, en mbo niveau!' benadrukte Evelyne van Dongen, programmamanager van het KCNL.


Larenstein

De opening werd verzorgd door de Commissaris van de Koning. Op uitnodiging van Peter van Dongen, voorzitter college van bestuur van Van Hall Larenstein en voorzitter van de stuurgroep van het KCNL.
Samen met een groep studenten van Van Hall Larenstein, die vorige week de Business Fair wonnen met het business plan Hydro Verde, verrichtte de Commissaris van de Koning de officiële start.
Peter van Dongen vond dit studentenplan een schoolvoorbeeld van een innovatieve oplossing die jonge mensen bedenken voor consumenten om op eenvoudige en succesvolle wijze hun eigen voedsel te produceren. 'Jonge mensen zijn de toekomst. Dit plan laat zien dat je door middel van kennis, talent en samenwerking tot vernieuwde ideeën komt die aansluiten bij de wensen van de markt.'


Thema's

De thema's waarop het KCNL zich richt zijn: ontwikkeling naar een duurzame stad (o.a. klimaatbestendigheid, circulaire economie, nature based solutions), ontwikkeling naar maatschappelijk natuurbeheer (o.a. burgerparticipatie, natuur-inclusieve landbouw, nieuwe technologie in de groene ruimte) en Integrale gebiedsontwikkeling en nieuwe functiecombinaties (building with nature, sociale innovatie en gebiedsontwikkeling en gezondheid/leefbaarheid).

Nadruk op verantwoord gebruik van de groene ruimte.

Human Capital Agenda

De directe aanleiding voor de oprichting van het KCNL wordt gevormd door de Human Capital Agenda (HCA) Natuur & Leefomgeving.
De HCA Natuur & Leefomgeving pleit voor verbindingen tussen werkveld, onderwijs en overheid, om zo beter in staat te zijn vakbekwame mensen op te leiden en oplossingen te bieden voor innovatievragen in het werkveld.

Naast de HCA vormen ook de verschillende 'groene' mbo- en hbo-sectorplannen aanleiding voor samenwerking.

VHG

Partijen die bij het KennisCentrum Natuur en Leefomgeving zijn betrokken, zijn: Hogeschool Van Hall Larenstein,
Vilentum Hogeschool en partijen uit het werkveld zoals Branchevereniging VHG, Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel.

Afbeelding