Afbeelding
Foto: Walter Landesbergen

De Big Beng: handel houdt de adem in

brexit n De eerste gevolgen voor de handel zijn er. Nog op de dag van het referendum daalde de Britse pond tegenover de euro met 6%.

Exporteurs op de UK zullen hun prijzen moeten aanpassen, met het gevaar dat hun producten minder aantrekkelijk worden. Welke bureaucratische en andere obstakels er voor de handel in het verschiet liggen is nu nog onduidelijk.

In een eerste reactie op de Brexit zei Lex Ebus, interim-voorzitter van de VGB:
"Het Verenigd Koninkrijk is ons 2e exportland en goed voor 925 miljoen euro. Dat is 17% van onze totale omzet. Grenscontroles en de valuta verandering hebben zeker gevolgen. In hoeverre wij in staat zijn die te beperken is nog moeilijk in te schatten. Veel hangt af van de afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Een ding staat vast: er blijven evenzoveel consumenten. Onzeker is nu of en in hoeverre hun bestedingspatroon aangetast wordt.
Het VGB bestuur heeft veel vertrouwen in de flexibiliteit en handelskracht van onze leden.
Gezien de huidige positie van de Nederlandse bloemen en planten op de Engelse markt verwachten wij een positieve toekomst na een mogelijk minder gunstige invloed op de prijsvorming op korte termijn."

Meer over de gevolgen van Brexit in de Bloemenkrant van juli.