Doop van Alstroemeria 'Aaron' | foto Nils van Houts
Doop van Alstroemeria 'Aaron' | foto Nils van Houts Foto: Walter Landesbergen

Oosterom doopt Alstroemeria 'Aaron' bij afscheid

zoon n Met het door hem en zijn zoon dopen van de nieuwe Alstroemeria variëteit 'Aaron' nam Bernard Oosterom vrijdag 17 juni officieel afscheid als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Royal FloraHolland.

De paars gekleurde bloem was genoemd naar die in 1990 geboren zoon, een van de zes kinderen van Oosterom, met allemaal een Bijbelse naam. Veredelaar Royal Van Zanten ontwikkelde de Alstroemeria 'Zanalstron', die tot aan de doop een nummer (W 315) droeg.
De doop vond plaats op initiatief van de veiling als passend afscheidscadeau. "Ik voel mij een heel blij en gezegend mens", zei Oosterom, die in juni 1989 aantrad als bestuurder van de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer.
Hij bleef 27 jaar lid van diverse bestuursorganen. Als voorzitter van de VBA stimuleerde hij de fusie met FloraHolland en werd als opvolger van Gerrit Ravensbergen voorzitter van de nieuwe coöperatie. Onder zijn bewind kwam ook de overgang van drie naar twee bestuurslagen.
Daarbij werd hij voorzitter van de Raad van Commissarissen, het andere bestuursorgaan is de directie.
Oosterom stamt uit een ondernemersgezin. Zij vader stichtte plantenkwekerij 'Shalom' in Waddinxveen, die nu door zoon Bernard en diens broers wordt gerund. Aaron kent zijn vader niet anders dan als bestuurder bij de veiling.
Op de afscheidsreceptie in Aalsmeer waren vier generaties Oosterom aanwezig, constateerde de nieuwe voorzitter van de RvC Jack Goossens. Volgens hem heeft bij diens voorganger altijd het ledenbelang voorop gestaan, was die dikwijls voor de muziek uit en legde hij veel persoonlijke inzet voor Royal FloraHolland aan de dag.

Diamanten speld

Tijdens de jongste algemene ledenvergadering van de coöperatie, waarin hij het stokje overdroeg aan Goossens, kreeg Oosterom de diamanten Royal FloraHolland speld.
CEO van de veiling, directeur Lucas Vos, noemde Oosterom een verbinder. Symbool daarvoor is ook het plan voor de brug tussen het toekomstige kantoorpand en de rest van het veilinggebouw.
De nu bestaande kantoortoren in Aalsmeer verdwijnt namelijk in het kader van een grootscheepse verbouwing, omdat het moderne FloraHolland minder vierkante meters nodig heeft.
Maar in het ontwerp kon de RvC volgens Oosterom niet goedkeuren dat er geen verbinding bestaat tussen kantoor en veilinggebouw. De brug wordt volgens Vos naar Bernard Oosterom vernoemd. "Ik heb het gevoel dat je ieder lid persoonlijk kent", zei Vos. 'Verbinden van mensen en onderwerpen met elkaar was de rode draad bij jou en ook in de geschiedenis van de veiling onder jouw voorzitterschap."