Links Cor Heemskerk, eigenaar fresh & easy. Rechts Cees Heemskerk, voorzitter lijnrijders.
Links Cor Heemskerk, eigenaar fresh & easy. Rechts Cees Heemskerk, voorzitter lijnrijders. Foto: Walter Landesbergen

Lijnrijders zijn onder de indruk

bezoek n Op initiatief van de SLB, de Stuurgroep Lijnrijders Bedrijven vond 17 juni jongstleden een bedrijfsbezoek plaats bij Heemskerk fresh en easy in Rijnsburg. "Het is verstandig om je licht op te steken bij bedrijven in een andere sector", zo omschreef Cees Heemskerk, voorzitter van de lijnrijders het bezoek aan het groentenbewerkingsbedrijf in Rijnsburg, dat zich tot de Europese top mag rekenen.

Door Walter Landesbergen

Voor de gelegenheid had de VGB, de koepel waar de lijnrijders onder vallen, een interessant programma opgesteld met 3 sprekers.

Sector

Interim-voorzitter van de VGB Lex Ebus noemde de lijnrijders, "de ambassadeurs van de bloemenwereld. Zij zijn het die in alle hoeken van Europa het imago van Nederland hoog houden, door continu de kwaliteit van hun product en service te verhogen.
Daarbij is Rijnsburg een voorbeeld voor verticale samenwerking tussen handel en kweker. Een parel in de keten."
Daarna gaf hij de uitdagingen aan waar Royal FloraHolland voor staat. Niet teveel oog voor de grote spelers met de grote volumes, een te brede profilering en denken voor leden en klanten.

Een faciliterende rol lijkt Ebus verstandiger. Of zoals hij het noemde: "Doe alleen waar je goed in bent."
Een les die hij zich bij de VGB ter harte neemt, „want een club mag geen belemmering worden voor haar leden." Daarmee lichtte hij een tip van de sluier op met betrekking tot de ‚verse' koers van de VGB, waarover de sector later meer zal horen.


Trend

Manon Velthuis sprak over eetbare bloemen en planten. Een duurzame trend waarvan de sierteeltsector kan profiteren. Al heeft het verhandelen van eetbare bloemen en planten wel consequenties op het gebied van wet- en regelgeving.
"Als handelaar", zei Velthuis, "ben je altijd verantwoordelijk voor het product wat je verkoopt en dien je je te houden aan verplichtingen rond residu en etikettering."

Kampioen

Als derde en laatste spreker kreeg gastheer en eigenaar Cor Heemskerk het woord.
Wat volgde was een indrukwekkend betoog over de geschiedenis, de toekomst en de huidige praktijk van het bedrijf, dat momenteel meer dan 650 werknemers in dienst heeft, ruim 100 miljoen omzet per jaar realiseert en de derde speler is in de vers gesneden groentemarkt in Nederland.

"Om een paardenrace te winnen, kun je het best op elk paard wedden", citeerde Heemskerk Bill Gates.
Waarmee hij bedoelde dat je als bedrijf bij elke nieuwe ontwikkeling betrokken moet zijn, zodat je geen kans op groei of efficiëntie mist. Het is de strategie die Heemskerk volgt om de concurrentie het hoofd te bieden.

Heemskerk: „ Wij zijn elke dag bezig het hele proces van zand-tot-klant te optimaliseren, al gaat dat wel eens met een stap vooruit en twee stappen terug. Maar zonder verlies, kun je geen Olympisch kampioen worden."

"Voor wie niet weet welke kant hij op gaat, bestaat geen gunstige wind." Met deze worden sloot Cor Heemskerk af om vervolgens een rondleiding door de fabriek te geven, waar op piekdagen 400.000 verpakkingen vers gesneden groenten de deur uit gaan naar klanten.

Of, zoals Cor Heemskerk het beeldend zei: „Per dag eten 1 miljoen mensen producten van Heemskerk".

SLB-Voorzitter, Cees Heemskerk, sprak van een zeer geslaagd bedrijfsbezoek.

"Wij zijn onder de indruk", zo vatte hij het samen. "Hier wordt absoluut topsport bedreven."

Lex Ebus, interim-voorzitter VGB.
Afbeelding