HortiMaX: “20 % van ons bedrijf, en dus ook 20% van ons budget besteden wij aan productontwikkeling.
HortiMaX: “20 % van ons bedrijf, en dus ook 20% van ons budget besteden wij aan productontwikkeling." Foto: esdor

"WUR opent deuren in het buitenland"

onderzoek n In november 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze 'Club van 100': Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Ridder-HortiMaX

Door Esdor van Elten

"De Club van 100 kan voor Ridder-HortiMaX ook een springplank naar het buitenland zijn", denkt CEO Joep van den Bosch van HortiMaX. "Het is in ieder geval voor ons mede een overweging geweest om lid te worden."

Cultuuromslag

Ridder-HortiMaX hoorde bij de eerste lichting leden die zich aanmeldden bij de Club van 100. "Wij zijn een honderd procent tuinbouwbedrijf en zien het belang in van strategisch onderzoek.", aldus Van den Bosch.
Wij sluiten ons dan ook van harte aan bij het ideële onderdeel van de Club van 100: mede door het bedrijfsleven betaald fundamenteel onderzoek dat openbaar gedeeld wordt. Een goede ontwikkeling. De sector is er lange tijd aan gewend geweest dat de overheid dit soort diepte-investeringen deed. Er is dus een cultuuromslag nodig; het bedrijfsleven moet beseffen dat zij daar ook een rol in kan, en moet spelen."

Toch heeft dat ook haken en ogen, denkt Van den Bosch: "De tuinbouw is grotendeels het terrein van het midden en kleinbedrijf. En hoewel er grote bedrijven zijn, die veel doen aan research & development, hebben dit soort bedrijven de budgetten niet om echt fundamenteel onderzoek te doen.
De combinatie van een MKB sector en een terugtrekkende overheid leidde tot een initiatief als de Club van 100. Tegelijkertijd heeft de WUR met de Club van 100 de deur open gedaan voor het bedrijfsleven. De wetenschap was lang een gesloten bolwerk. Meer samenwerkingen tussen deze partijen is alleen maar goed voor de sector."
Toch denkt Van den Bosch dat de rol van de overheid niet uitgespeeld is: "Het gevaar van een te grote rol van het bedrijfsleven in het onderzoeksveld is dat de focus dan verschuift naar toegepast onderzoek en de korte termijn. Steun van de overheid kan dit indammen."

Kansen in het buitenland

Het gezamenlijk belang is dus belangrijk voor Ridder HortiMaX, maar uiteraard hoopt het bedrijf zelf ook te profiteren van het lidmaatschap.
"De Club van 100 geeft ons directe toegang tot expertise, door middel van de vouchers", legt Van den Bosch uit. "We zitten dus eerste rang bij nieuwe ontwikkelingen. Niet voor niets zit onze directeur R&D Ad de Koning in één van de werkgroepen." Onderzoek is belangrijk voor HortiMaX: "20% van ons bedrijf, en dus ook 20% van ons budget besteden wij aan productontwikkeling.
Maar dat beperkt zich tot ons eigen gebied, met name technische ontwikkelingen." HortiMaX houdt zich bijvoorbeeld bezig met optimalisatie van CO2 dosering "De techniek hebben we, maar de teeltkennis hebben we nodig.
Deels vinden we die kennis bij innovatieve kwekers waar wij mee samenwerken, maar het is natuurlijk ook precies het vakgebied waar de WUR sterk in is." En dan is er nog een belangrijk aspect van het lidmaatschap: namelijk de relatie met Wageningen UR zelf. "De Universiteit van Wageningen staat wereldwijd enorm goed aangeschreven. Een hechte relatie met de WUR opent dus ook deuren in het buitenland.
Als preferred supplier van de WUR hopen we aangedragen te worden als dat zo te pas komt." Dat gebeurt al volgens Van den Bosch: "Bij projecten in Abu Dhabi en Riyad werd de WUR ingeschakeld door de lokale investeerders daar. Inmiddels zijn dankzij de WUR vijf Nederlandse bedrijven bij dat project betrokken."

Optimaal invloed op klimaat en de processen in de kas.