Afbeelding
Foto:

Serie: Een gewaarschuwd mens...

Altijd al gezocht, zo een klant!

Een nieuwe klant binnenhalen vindt iedereen geweldig. Uitbreiden, meer handel verkopen, omzet vergroten. Daar droomt iedere ondernemer van. En daar is ook niets mis mee. Prima toch!

Mijnheer

En dan op een dag komt er een mijnheer uw bedrijf binnengelopen met een bloedschone dame aan zijn arm. Ze kijken wat om zich heen en praten met elkaar.
"Waar kunnen we het kantoor vinden", vragen ze, waarop ze naar kantoor worden gebracht.
"Kopje koffie?" Zo gaat dat meestal.

Tijdens het gesprek wat op gang komt, wordt het duidelijk dat ze een nieuwe leverancier zoeken. Transport regelen ze zelf en er wordt iedere zending contant betaald door de chauffeur. Ze komen twee keer per week met een grote oplegger, althans, dat is de bedoeling.

"Zekerheid? ... U krijgt alle zekerheid van de wereld die er maar is!"

De verkoper heeft het verhaal aangehoord en denkt: dit is een lot uit de loterij.
Iemand van de directie komt erbij en vraagt: "Wat voor zekerheid biedt u ons?"
"Zekerheid… u krijgt alle zekerheid van de wereld die er maar is! Wij betalen alles contant en verzorgen zelf het transport. Het is alleen maar bloemen inkopen en verzendklaar maken en de rekening wordt betaald. Cash. Iedere zending."

Vertrouwensrelatie

En zo begint de samenwerking. Alle nota's worden contant betaald, fust komt terug.

De samenwerking is prima. Telefoon wordt meteen opgenomen. Er wordt een vertrouwensrelatie opgebouwd, ondanks dat er weleens € 5.000,-- minder is betaald door de chauffeur.
Maar bij de volgende zending wordt die € 5.000,-- ook afgerekend. Geen probleem, moet kunnen voor een grote klant. Je moet toch iets voor een klant over hebben. Niet soms! Gaat een tijd goed, totdat…

Goede klant, afspraak contant.

Nu lopen de tekortbetalingen op. De chauffeur betaalt de zendingen achteraf, want heeft niet genoeg geld bij zich. Het geheel loopt uit op een week krediet.
Een week krediet is toch niet erg! Als alle klanten op een week zouden betalen… En zo gaat het verder.

Maar let op: hier zit nu het kritieke punt. Goede klant is afspraak contant.
Afspraak is afspraak. Geen geld, niet leveren, ondanks de goede contacten.
En indien men krediet wil dan met een bankgarantie of kredietverzekering als zekerheid. Anders kan het niet. Afspraken kunnen niet zomaar worden gewijzigd.
Bespreek dit met de klant en voorkom problemen. Niet-betalingen komen niet voor niets net voor een belangrijke feestdag.

Feestdag

Ja hoor, over drie weken is het Valentijnsdag. Alle achterstallige betalingen worden dan na de Valentijnsdag afgerekend. Zo wordt plechtig beloofd. In deze drie weken loopt het bedrag wat betaald moet worden aan de leverancier flink op. Het gaat nu over tonnen.

En na Valentijnsdag ziet of hoort men van deze goede klant niets meer. De telefoon wordt niet meer opgenomen. Er komen geen bestellingen meer binnen, geen fust meer retour. Wat wel retour komt, is de post, want het hele bedrijf is inmiddels onvindbaar.

De gevolgen voor de leverancier zijn heftig, zowel op het financiële- als het emotionele vlak.

Een gewaarschuwd mens…

Piet den Engelse
PdE

Piet den Engelse is sinds 2001 actief bij PdE Credit Management en heeft ruim 15 jaar ervaring met debiteurenbeheer en internationale incasso voor bloemen- en plantenhandel.
www.pdecreditmanagement.nl
contact: p.denengelse@tele2.nl

Afbeelding
Afbeelding