Afbeelding
Foto:

Anjers is een must bij Plantion

Must n Vanuit Plantion gezien is het een must dat anjers meerdere dagen in de week verkrijgbaar zijn. Als er geen tros- of standaardanjers op de klok staan, komen de vragen direct.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Anjer is een bloem die haar sporen meer dan verdiend heeft", stelt Arie Vreugdenhil, aanbodsmanager bloemenklok bij Plantion in Ede. "Het is een zeer houdbare bloem, die het goed doet als hoofdbloem in elk boeket of arrangement. Dit komt mede door haar grote verscheidenheid in kleuren en vormen."
Vreugdenhil kent het klappen van de zweep. Hij was zelf actief kweker, maar is sinds 15 jaar dagelijks te vinden op de veiling, eerst bij Veiling Vleuten en later Plantion. "Het is mijn taak om naar behoefte voor onze klanten een volwaardig bloemenaanbod op de klok te verzorgen. Dit geldt ook voor tros- en standaardanjers."

Trouwe aanvoerders

Van concurrentie onder de anjers is bij Plantion geen sprake. "We hebben uit Nederland aanvoer van onbelichte anjers. Dat geeft met het anjeraanbod uit Afrika, Italiƫ en Spanje het hele jaar een mooi aanvoerpatroon. Met natuurlijk in het voorjaar en najaar een overlap die we zo goed mogelijk aansturen. Anderzijds maken we afspraken over regelmatige aanvoer met onze vaste aanvoerders. Is er behoefte aan meer product dan vragen we dat aan onze trouwe aanvoerders. Lukt dat niet, dan gaan we de boer op. Zo zit er op dit moment bij de trosanjers een gaatje in de aanvoer. Bij onze importaanvoerders is de productie klaar en onze Nederlandse aanvoer is er bijna. Dat lossen we op."

Merknaam Nederland

De toegevoegde waarde van de in Nederland geteelde anjers leeft nog steeds, komt volgens Vreugdenhil doordat klanten zodra het april is, vragen wanneer de Nederlandse anjers weer op de klok komen. "Je zou zeggen dat een anjer, geteeld in Zuid-Europa of Afrika met veel meer zon, de vraag naar het Nederlandse product doet verstommen. Klachten komen er niet en nieuwigheden zijn er aan beide zijden. De merknaam Nederland doet nog steeds zijn werk."

Prijsvorming

Overige landen is voor Plantion vanaf de klok een kleine afzet. Er is een groeiende afzet anjers naar Duitsland en een deel gaat naar klanten in Belgiƫ en Frankrijk, maar het gros als klant is toch de Nederlandse bloemist. "De nieuwigheden bij de trosanjers erg in trek zijn bij het hogere segment winkels. Interessant is dat de prijsvorming tot nu toe hoger is dan vorig jaar. Ook daar zien we dat de nieuwigheden er in prijsvorming bovenuit steken. Als er nieuwe soorten in vorm en kleur ontwikkeld worden, komt dit vaak de prijsvorming van een hele productgroep ten goede."
Roze anjers vormen qua aanvoer de grootste trendkleur, hoewel ook de harde kleuren altijd nodig zijn. Doordat weinig andere productgroepen groene bloemen hebben, is de groene standaard anjer zeer gewild. De kleuren die bij vintage passen doen het ook heel goed. En bij de trosanjer zijn de typen Star, Solomio en Raffine zeer gewild bij de bloemenwinkels in het hogere segment.

Storytelling

Over de ontwikkelingen van de mooie noviteiten durft Vreugdenhil wel te zeggen 'Anjerkleurig'! Daarbij blijft het onder de aandacht brengen van anjer bij de consument volgens hem een must. "Laat zien dat een mooi product als anjer er is in al zijn diversiteit. Hier doet Plantion al een duit in het promotiezakje met 'storytelling' filmpjes op haar website www.kleurrijkeverhalen.nl en in het bijzonder het verhaal van de anjer https://kleurrijkeverhalen.nl/verhaal/dag-was-verzetsdaad/ Dit maakt de moeite waard om deze website eens te bezoeken."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding