Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

Korte lijnen voor goed contact

Effectief n Door deel te nemen in de FPC Anjer zorgt Geert Valstar (Valstar Handling) voor korte lijnen met de importkwekers zoals EMF (Ethiopian Magical Farm). Een effectieve communicatie is daarvan het gevolg. Recent is Valstar herkozen voor een nieuwe bestuurstermijn.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Naar mijn idee werken die korte lijnen goed" stelt Valstar die sinds 2010 deelneemt in de Royal FloraHolland Product Commissie Anjer namens EMF. "De import van anjers kon voorheen nog wel eens voor wrijving zorgen als er niet iets naar het zin verliep of als er problemen waren op de veiling. Om hier iets aan te doen bedacht ik dat ik in de FPC moest. Ik heb immers niets te verbergen. Bovendien zou ik in de FPC direct antwoord kunnen geven op vragen en problemen uit de wereld kunnen helpen. In de praktijk bleek dit ook zo te werken, wat heeft geresulteerd in een effectieve communicatie en gezamenlijke aanpak van zaken die spelen."

Betrouwbare partner

Valstar vertelt dat hij in 2007 het roer heeft omgegooid. Na jarenlang succesvol anjers te hebben gekweekt in Portugal, besloot hij zijn ervaring in te zetten om een betere opbrengst genereren voor importkwekers door hun anjers te veilen. In 2008 richtte hij hiervoor Valstar Handling in Naaldwijk op, een professioneel bedrijf met meerdere uitpakmedewerkers, kwaliteitsbegeleiding en directe verkoop. "Valstar Handling is een betrouwbare partner voor import kwekers die hun anjers via ons in de markt willen zetten om daarmee een zo hoog mogelijke opbrengst te verkrijgen.

Egypte

Wat met vijf dozen anjers uit Egypte begon is uitgegroeid tot ongeveer 150 miljoen stelen die jaarlijks worden vermarkt voor meerdere partijen en waarvoor een prima middenprijs wordt bedongen. Dit doen we inmiddels ook voor zomerbloemen, maar anjer blijft onze kerntaak." Valstar Handling heeft daarbij een goede samenwerking met FlowerHandlingServices van de veiling.

Het Nieuwe Veilen

Wat het FPC overleg betreft komen er volgens Valstar uiteenlopende zaken aan bod. "Veilingzaken zijn er altijd wel te bespreken, maar op dit moment is het vooral Het Nieuwe Veilen dat de gemoederen flink bezighoudt. In haar zoektocht naar het opnieuw uitvinden van de klok én de fysieke marktplaats heeft Royal FloraHolland verschillende plannen gepresenteerd.

Momenteel is er een verschuiving waarbij de aanvoer van anjers naar Aalsmeer aan het verplaatsen is omdat de prijzen daar beter zijn, ook dit geeft veel zorgen. "

Gezamenlijk

Maar ook op ander gebied houdt de FPC de vinger aan de pols, bijvoorbeeld wanneer er onregelmatige aanvoer is. Plannen om het product Anjer in kaart te brengen zijn mede vanwege het vertrek van de vorige product coördinator vooruitgeschoven en ook het realiseren van een productmarktplan anjer staat op een laag pitje. "Immers, alle aandacht gaat op dit moment uit naar de herstructurering van het veilingbeleid.

Een nieuwe visie daarbij is erg belangrijk. Ik ben daarom blij dat we gezamenlijk optrekken in de FPC, want alleen met elkaar krijg je alle neuzen dezelfde kant op en sta je sterk."

Anjer mag weer

Na de dramatische terugloop van het aantal anjertelers wereldwijd in de afgelopen jaren zegt Valstar dat het interessant is om te constateren dat deze ontwikkelingen inmiddels tot in redelijkheid zijn gestabiliseerd.

"Bovendien mag anjer weer en biedt dit volop nieuwe toekomstperspectieven."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding