MPS voor producent.
MPS voor producent. Foto: MPS

Wisseling van de wacht bij MPS

afscheid n Tijdens een receptie in 'Op Hodenpijl' neemt MPS-directeur Theo de Groot (65) op donderdag 23 juni afscheid, om vervolgens van zijn pensioen te gaan genieten.

Waar achter de schermen nog hard gewerkt wordt aan de overdracht van dossiers, droeg De Groot in de kas van Bestplant in Poeldijk symbolisch alvast het spreekwoordelijke stokje over aan zijn opvolgster Yolande van den Boom (52).

De Groot, die ruim 20 jaar als directeur aan MPS verbonden is geweest, is trots op wat de MPS-organisatie in die periode heeft bewerkstelligd. "MPS is ruim twintig jaar terug ontstaan als een Westlandse filosofie op het milieu. In het eerste jaar sloten zich direct 4000 Nederlandse telers bij ons aan."
Volgens De Groot leidde het succes van MPS aanvankelijk zelfs tot ongerustheid onder buitenlandse partijen. "Die zagen dat hun Nederlandse collega's, dankzij de certificering, een concurrentieel voordeel verkregen waarmee zij zich sterk konden profileren.
Inmiddels zijn die scherpe kantjes er wel van af. Onze auditoren zijn vandaag de dag in meer dan 45 landen actief."

Transparantie creëren

Vanaf de start is MPS erin geslaagd om transparantie te creëren in de bedrijfsvoering van individuele partijen. "Ik denk dat één van de grootste winsten is dat we bewustwording onder kwekers hebben gecreëerd over het gebruik van gewasbescherming, water, energie en meststoffen.
Al met al denk ik dat MPS alle ingrediënten in huis heeft om de komende jaren door te kunnen groeien, aldus de scheidende directeur." De Groot's opvolger, Yolande van den Boom, treft een gezonde organisatie aan. "Ik denk dat Theo een mooie erfenis nalaat. Wat mij betreft is dit een mooie startpositie."

Groot economisch belang

Van den Boom, die onder meer in de handel en verwerking van rund-, varkens- en pluimveevlees werkzaam is geweest, ziet er naar uit om in de tuinbouwsector aan de slag te gaan. "Er is een groot economisch belang gemoeid met de tuinbouwsector. Dat is iets wat we collectief moeten koesteren."
Ze is zich bewust van de grote diversiteit van de tuinbouwsector. "Het is een sector met veel verschillende stakeholders en een groot aantal zeer gedreven ondernemers. Behalve dat er sprake is van een gemeenschappelijk belang, heeft iedereen natuurlijk ook zijn eigen belangen. Ik zie het als een prachtige uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen."

Werken aan duurzaamheid

Het woord duurzaamheid schrijft Van den Boom figuurlijk gezien met hoofdletters. Wel plaatst de geboren Rotterdamse een belangrijke nuance. "Verduurzamen is niet voor niets een werkwoord. Het is iets waar je met elkaar hard aan moet werken."
Van den Boom probeert duurzaamheid altijd te koppelen aan de 'P' van Profit. "Uiteindelijk moet duurzaamheid niet alleen leiden tot een kleinere ecologische footprint, maar ook bijdragen aan de winstgevendheid van bedrijven. Pas als deze beide zaken goed in balans zijn, krijg je grote groepen ondernemers mee."

Geen momentopname

Van den Boom en De Groot delen de mening dat certificering niet beperkt moet zijn tot één jaarlijkse momentopname. "Gelukkig zien we steeds meer dat ondernemers vanuit een intrinsieke motivatie bezig zijn met duurzaamheid, en implementatie steeds beter verankeren binnen hun bedrijf," aldus De Groot.
Van den Boom hoopt verder te bouwen op de goede resultaten, die De Groot achterlaat en ziet het als haar missie om de tuinbouwsector nog verder te verduurzamen. "Transparantie is hierbij wat mij betreft het toverwoord.
Waar ik naar toe wil werken is een situatie dat niemand binnen de tuinbouwsector nog spreekt over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hiermee bedoel ik dat transparantie en verduurzaming straks geen doelen op zich meer zijn, maar dat beide zaken integraal onderdeel uitmaken van ondernemerschap."

MPS voor handelaar.
MPS voor retail.
Theo de Groot en zijn opvolgster Yolande van den Boom.
Yolande van den Boom, nieuwe directeur MPS.