Greenport Holland: Nederland als agrarisch wereldkampioen.
Greenport Holland: Nederland als agrarisch wereldkampioen. Foto: Sven van der Vlugt

'Soepeler regels van Brussel nodig'

klacht n Een doolhof van bureaucratie en regels vormt in Brussel een barrière voor het bedrijfsleven. Die klacht klonk tijdens de Greenport Holland conferentie op 30 mei in Amsterdam. Ondernemers komen niet alleen moeilijk bij EU-geld, ook met innovaties stuiten zij op ingewikkelde procedures.

En dat, zei Gijs Kok van FloraHolland namens Greenport Holland, terwijl Nederland aan groene economie veel kan bieden. Qua gezondheid bijvoorbeeld. Niet alleen gezonde voeding, maar ook een gezonde omgeving door planten.


Er is wel veel gebeurd binnen het onderwijs, resulterend in betere samenwerking in de keten van MBO tot WO (de conferentie was op de Groene Campus van het Science Park), voor de ondernemer lijkt Brussel ver, verzuchtte Kok. "Misschien lukt het universiteiten wel, voor agrarisch bedrijfsleven is het lastiger."

Wereldkampioen

VVD-Europarlementariër Jan Huitema, zelf melkveehouder en afgestudeerd in Wageningen, gaf toe dat politici vaak beslissen over dingen waar zij niets van weten. "Sommige collega's komen nauwelijks buiten. Het is belangrijk dat waar de besluiten vallen mensen zitten die er verstand van hebben", zei hij. Nederland noemde hij agrarisch 'wereldkampioen' en in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan milieu, klimaatverbetering, waterhuishouding en fytosanitaire zaken.

Dat de CO2-uitstoot van de sector tussen 2010 en 2014 met 30% afnam, het oppervlaktewater schoner werd en met gewasbescherming winst werd geboekt, moet niet motiveren tot lui achterover leunen, maar eeuwig klagen door bepaalde (milieu) organisaties is te gemakkelijk, zei Huitema.

Octrooieren

Hij maakt zich – samen met Plantum en LTO - in Brussel sterk voor behoud van kwekersrecht en is tegenstander van octrooieren van natuurlijke eigenschappen. "Iedereen is het er eigenlijk over eens dat het niet moet kunnen, maar het Europese Octrooibureau denkt er anders over", zei Huitema. Wat overigens niet wegnam dat, om bijzondere veredelingstechnieken te belichten, Hans van den Heuvel van Dümmen Orange het woord kreeg, uitgerekend een concern dat octrooi aanvroeg.

Intussen mag Nederland groot zijn in export van tuinbouwproducten, het is een klein land in Europa, met van de 751 maar 26 zetels in het euro-parlement. Daarop wees lobbyist Eveline Herben (VBN). Er wordt volgens haar vaak teveel gepraat vanuit het Nederlandse gedachtegoed. "Maar als zoals wij hier samenwerken in Europa gemeengoed wordt, maken wij een stap voorwaarts", zei paprikakweker Wim Zuidgeest (met bedrijven in het Westland en Portugal). En dat wordt, vreesde hij, 'een langdurig verhaal'.
Hij had eigenlijk dezelfde angst als Jaap Bond, voorzitter van Greenport Aalsmeer en gedeputeerde in Noord-Holland, die óók aandrong op versoepeling van regels. "Het is lastig onze boodschap in Europa over te brengen."

Afbeelding