Afbeelding
Foto: Frank de Klerk

Goed nieuws gedupeerde kwekers failliet Baas Plantenservice

Recht n Kwekers die planten hebben geleverd aan het failliete Baas Plantenservice uit Hazerswoude-dorp krijgen waarschijnlijk hun openstaande rekeningen alsnog betaald.

DOOR FRANK DE KLERK

Dat bleek tijdens een rechtszaak waarin de curator wegens faillissementsfraude een vordering van 2,3 miljoen euro tegen het failliete bedrijf en zijn interim manager Ad van de Wijdeven indiende. De Haagse rechtbank heeft op maandag 30 mei in een voorlopig oordeel laten weten dat de vordering tot een bedrag van rond 2,1 miljoen euro toewijsbaar is. Het officiële schriftelijke vonnis wordt op 20 juli bekend gemaakt. De rechtbank heeft echter tijdens de hoorzitting met alle partijen al een tip van de sluier weggenomen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de definitieve uitspraak anders zal uitvallen.

Vorderingen

Waarschijnlijk kan de curator na de uitspraak een verificatievergadering houden waarop alle vorderingen van de crediteuren in het faillissement getoetst zullen worden. Tot heden hebben tientallen kwekers vorderingen van in totaal 2,5 miljoen euro ingediend. Schuldeisers kunnen tot het moment van de verificatievergadering hun vordering indienen. De kwekers gingen de boot in omdat zij in de periode voor het faillissement van Baas Plantenservice, in februari 2014, grote partijen planten hebben geleverd. Deze planten gingen voornamelijk naar twee Duitse bouwmarkten, Praktiker en Max Bahr. Toen deze bouwmarkten in januari 2014 failliet gingen kwam ook Baas Plantenservice in zwaar weer terecht.

Vergoed

Aangezien in de boedel van het faillissement ongeveer 800.000 euro beschikbaar is, en er nog geld tegoed is van de curator in het faillissement van de Duitse bouwmarkt Praktiker, bestaat de kans dat de crediteuren hun vordering geheel of bijna geheel vergoed krijgen. Niet alleen de leveranciers kunnen geld verwachten. Ook het UWV kan tonnen tegemoet zien voor de in het faillissement doorbetaalde salarissen van het personeel. ,,Wij zitten nog niet aan de champagne maar we zijn wel erg blij met deze uitspraak'', zegt mr. Jeroen Thiele van advocatenkantoor Berntsen en Mulder in Alphen aan den Rijn.

Handelssoftware

Volgens curator A. Berntsen heeft de interim-manager de crediteuren benadeeld door de inventaris van 949.000 te 'verkopen' aan Baas Holding. Op dat moment zou reeds te voorzien zijn dat de holding failliet zou gaan en het bedrag nooit betaald zou worden. De inventaris bestaande uit onder andere vijftig computers met speciaal ontwikkelde handelssoftware, werd later voor de hand gedaan voor 143.000 Euro. Ook wil de curator dat een groot bedrag aan banktransacties ten nadele van Baas Plantenservice wordt teruggedraaid. De rechtbank vindt dat inderdaad 1,1 miljoen terug moet worden gestort in de boedel.

Selectief

Interim-manager Van de Wijdeven ontkende dat hij sommige crediteuren heeft bevoordeeld door selectieve betalingen te doen. Ook spreekt Van de Wijdeven tegen dat hij de faillissementen van de Duitse bouwmarkten Praktiker en Max Bahr en van zijn eigen bedrijf Baas Plantsenservice kon voorzien. Tot 4 januari 2014 zouden alle geleverde planten zijn betaald ,,Tot die datum heeft alleen de continuïteit van Baas Plantenservice voorop gestaan,'' zei Van de Wijdeven. ,,Wij dachten dat Praktiker to big to fail was en dat wij door konden gaan met leveren tot het laatste moment. Op 14 januari 2014 moesten wij echter ons eigen faillissement aanvragen.''

"Wij zitten nog niet aan de champagne maar we zijn wel erg blij met deze uitspraak."

Gesterkt

De vorige eigenaar van Baas Plantenservice voelt zich gesterkt in de opstelling van de Haagse Rechtbank. Het grieft mede-aandeelhouder Jos de Jong dat de Rabobank hem in 2008 gedwongen heeft Van de Wijdeven als interim-manager te benoemen. Deze zette hem voor het blok om het bedrijf voor een symbolisch bedrag van de hand te doen. Volgens De Jong heeft de Rabobank haar zorgplicht verzaakt door zijn bedrijf te dwingen met de inmiddels van wanbeheer beschuldigde interim-manager in zee te gaan.

Afbeelding