Afbeelding
Foto: www.bramkloos.com

Bezorgt de zzp’er u ook risico’s?

Column Column

Als gevolg van de krappe arbeidsmarkt groeit het aantal zzp’ers in Nederland. Openstaande vacatures worden steeds vaker ingevuld met zzp’ers. Soms bewust, maar vaak ook noodgedwongen. Grote kans dat u ook een of meerdere zzp’ers aan het werk heeft.

Dit gaat goed zolang het echte zzp’ers zijn. Zijn de zzp’ers in werkelijkheid gewoon werknemers dan loopt u risico’s. Niet alleen heeft een werknemer meer rechten dan een zzp’er, ook kan de Belastingdienst aankloppen voor verschuldigde loonheffingen. 

Bij de inmiddels uit Nederland vertrokken bezorgingsdienst Deliveroo openbaarden die risico’s. Alhoewel Deliveroo geen arbeidsovereenkomst met haar bezorgers had gesloten, oordeelde zowel de kantonrechter als het hof dat de bezorgers toch werknemers waren. Deliveroo legde de zaak voor aan de Hoge Raad. Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat de maaltijdbezorgers toch echt werknemers en dus geen zzp’ers waren. De zzp constructie is Deliveroo dus duur komen te staan.

Nu is dit natuurlijk een situatie op zich, maar er is een stroming die vindt dat alle bedrijven die gebruikmaken van zzp’ers zich na deze uitspraak nog eens achter de oren moeten krabben. Weet in ieder geval dat dit onderwerp ook de aandacht van onze wetgever heeft. Met waarschijnlijk gevolgen voor u. 

Goede reden dus om nog eens te kijken hoe het er in u bedrijf aan toe gaat. Hoeveel zzp’ers heeft u eigenlijk rondlopen en hoe verloopt die samenwerking? Ik help u graag bij het beheersen van uw risico’s! 

mr. N.M (Nadine) van der Slot
Advocaat Arbeidsrecht en Privacyrecht
RWV Advocaten

W www.rwv.nl

T 071 – 7502273
M 06 - 12060739

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant