Logo bloemenkrant.nl
Foto: BK
Column

Integer

  Column

Dat men in de politiek steeds problemen heeft qua integriteit is bekend. Recent schuurde het toen Cora van Nieuwenhuizen (VVD) als minister aftrad en voorzitter werd van een lobbyorganisatie voor energieleveranciers. Integriteit gaat om personen, maar directeur Van Schilfgaarde van Royal FloraHolland voert ook de klok op als een voorwerp dat integer moet zijn.

En volgens hem is de nieuwe Online Flower Auction (OFA) niet integer. Het is zowel een vondst als een stok om een hond te slaan. RFH wil van OFA af en pest haar het liefst weg. Wat eerst daar is aangeboden en doorgedraaid, mag niet alsnog voor de RFH-klokken worden gebracht. Maar OFA veilt ‘af tuin’ – wat RFH zegt voor te bereiden - en het is de vraag of daar ook vernietigd kan worden.
Men zou denken dat als kwekers er doordraai beleven in het vervolg voor de RFH-klokken kiezen. Maar zo zijn we niet getrouwd, zegt RFH. Dat betrad het digitale strijdperk. Voor wie OFA gebruikt, is de weg naar RFH-klokken afgesloten, zegt de directie. Net als lidmaatschap van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Niet dat OFA dat aanvroeg, bleek mij uit navraag, maar de twee leden van VBN (RFH en Plantion) willen er geen derde bij. Alleen coöperaties zijn welkom.
Decennia terug weigerde men TFA, een voorloper op het digitale pad, toen nog geenszins door veilingen betreden. Maar nu RFH op 100% digitalisering inzet, zijn digitale veilingen niet welkom. “Onverstandig”, noemde Van Schilgaarde OFA eerder. Aan die menig is niets veranderd. Integer?

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden