Jan Willem de Vries
Jan Willem de Vries Foto: WUR

High Tech groen produceren

Column Column

Dit keer niet iets wat ik zelf heb geschreven, maar heb overgenomen van Peter Klapwijk omdat ik het u niet wil onthouden. Peter ken ik al heel wat jaartjes en heb hem heel hoog staan. Dit keer ben ik het heel erg met hem eens als hij beweert dat glastuinbouw op een duurzame manier een bijdrage kan leveren aan onze voedselvoorziening, iets wat ik verschillende malen in mijn eigen columns heb betoogd. 

Peter Klapwijk is eigenaar/ consultant coach bij 2HARVEST. Onderstaand stukje mocht ik van Peter via LinkedIn ontvangen. 

Wij leven met steeds meer mensen op onze mooie planeet ‘Moeder Aarde’. Zoals het er nu uitziet gaat die bevolkingsgroei nog wel even door. Al die mensen hebben een plek nodig om te wonen en zullen ook iedere dag weer willen eten en drinken. Dit betekent dat ‘Moeder Aarde’ steeds intensiever gebruikt gaat worden om al die monden te voeden en een eigen plekje onder de zon te bieden. Om die steeds verder uitdijende wereldbevolking te voeden is het productieniveau van land- en tuinbouw enorm gegroeid. Enerzijds door steeds grotere gebieden in cultuur te brengen en anderzijds door te innoveren en vooral ook te intensiveren. Het is aan de huidige moderne en grootschalige high tech productiesystemen te danken dat er op dit moment in het grootste deel van de wereld een overvloed aan betaalbaar voedsel beschikbaar is.

De koers verleggen

Keerzijde van dit groene succesverhaal is dat natuurlijke hulpbronnen als water, energie en delfstoffen steeds verder uitgeput raken en onze leefomgeving steeds meer vervuild raakt met stoffen die uitgestoten worden of overblijven bij dit productieproces. Het wordt de hoogste tijd onze koers drastisch te verleggen omdat we anders vastlopen. Als wij op deze manier doorgaan komen we op enig moment gewoon ruimte, grondstoffen, water, energie en zuurstof te kort om de wereldbevolking in zijn totale omvang in stand te houden. Als je goed op let, kun je eerste symptomen al waarnemen in de vorm van watertekorten op diverse plekken in de wereld.

A life on our planet

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel, er zijn ook reële kansen om het tij te keren en de ecologische balans van ‘Moeder Aarde’ weer in evenwicht te brengen. Documentairemaker David Attenborough laat in zijn afrondend levenswerk ‘A Life On Our Planet’, middels terugblikken in zijn rijke oeuvre, zien hoe gedurende zijn leven heel veel ongerepte natuur en biodiversiteit verloren is gegaan. Hiermee toont hij zijn grote bezorgdheid over de kwaliteit van het voortbestaan van de planeet Aarde en vooral alles wat hier woont en leeft. Deze globetrotter komt aan het einde van deze filmische reis door zijn leven zelfs in een Nederlandse tomatenkas terecht en opent vergezichten naar de mogelijkheden die gesloten teeltsystemen kunnen bieden teneinde de wereldbevolking gezonder, efficiënter en vooral schoner te kunnen voeden.

Moderne glastuinbouw als landbouwmethode van de toekomst

Toen ik de eerste keer kennis maakte met dit filmfragment en David Attenborough op zijn eigen analytische en beschouwende wijze, moderne Glastuinbouw als landbouwmethode van de toekomst in een ecologisch rolmodel plaatste, dacht ik eerst even dat ik droomde. Was dit echt? Zelf had ik kansen in deze richting al heel lang gezien, maar ja, ik ben door en door medeplichtig en partijdig. Van binnen nog steeds tuinder in hart en nieren waar het groene bloed doorheen bruist. Maar als grootheden met deze statuur de boodschap uit gaan zenden is het de hoogste tijd de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.

Rauwe groenten en fruit voor betere gezondheid

Hierbij komt nog een andere trend en bewustwording, die mij triggert en heel veel energie geeft. Dat is de relatie tussen het eten van rauwe groenten en fruit met gezondheid. Gezondheidswetenschappers geven ons stukje bij beetje steeds meer inzicht in de relatie tussen de kwaliteit en samenstelling van onze maaltijden en menselijke gezondheid. Verse en vooral rauw geconsumeerde groenten en fruit, spelen hier een grote rol en daarbij wordt er steeds meer kennis over functies en waarde van inhoudsstoffen en het microbioom ontsloten en gedeeld. Het is volgens mij dan ook de hoogste tijd om als ontwikkelaars en producenten van groenten en fruit nauw te gaan samenwerken met onderzoekers, experts en andere spelers in de wereld van gezondheidszorg. Om samen te ontdekken waar op dit gebied de kansen liggen en die met elkaar verder te ontwikkelen. Ik loop zelf al best een poosje mee in de sector en heb hier altijd met veel plezier de kost verdiend. Kansen zijn er altijd geweest en ieder tijdvak kende zijn eigen dynamiek en mogelijkheden. Maar wat ik nu aan mogelijkheden op zie doemen onder de noemers ‘duurzaamheid en gezondheid’ is wel het mooiste en grootste wat ik tot op heden in het vizier kreeg.

Maak contact en verbinding!

Ondernemers en beleidsmakers van Nederland, stap over je eigen schaduw heen, gooi de deuren en ramen open, kijk goed om je heen. Maak contact en verbindingen buiten je eigen veilige comfortzone en pak die handschoen op. Wij kunnen met als basis onze expertise in ‘High Tech groen produceren’, een hele belangrijke bijdrage leveren aan een schonere en gezondere wereld. Wat zijn wij een geluksvogels. Helemaal mee eens, of juist niet? Zoek contact, je bent welkom.

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant