
Nederland heeft de laatste jaren weer vaste grond onder de voeten gekregen. De financieel-economische crisis ligt achter ons. Zo begint Koning Willem-Alexander de troonrede.
Dat geeft hoop zeker als minister Dijsselbloem ook nog een keer in de miljoenen nota schrijft dat het kabinet het de Nederlandse economie te willen versterken.
Nergens lees ik in de miljoenennota een reactie op het vurige pleidooi dat ondernemers, universiteiten en onderzoekers hebben gehouden om als kabinet structureel 1 miljard euro per jaar extra uit te trekken voor wetenschappelijk onderzoek. Op 'nu.nl' van 15 september, lees minister Kamp zijn reactie hierop: hij zegt dat er geld bij kan. Wel vindt hij dat extra geld voor innovatie niet alleen van de overheid moet komen. Het moet van alle partijen gezamenlijk komen. Kamp onderstreept het belang van samenwerking om extra te kunnen investeren in wetenschap en innovatie. Onderzoeksinstituten zien de laatste jaren hun onderzoeksbudgetten alleen maar dalen. Dit geld zou voor een deel bestemd kunnen worden voor een betere basis van fundamenteel onderzoek. Met het andere deel zouden we moeten investeringen in de 'grote uitdagingen', waar we voor staan zoals de energietransitie en duurzame voedselvoorziening.
Ik ben het eens met de stelling dat de voedingsbodem voor onderzoek en innovatie in Nederland de afgelopen kabinetsperioden schraal is geworden en dat hiermee de economie beschadigt. Volgens de ondernemingsorganisaties worden bedrijfsleven en wetenschap te vaak als tegenpolen gezien. Terwijl het bedrijfsleven oog heeft voor het belang van fundamenteel onderzoek als motor voor innovatie, en de wetenschap niet zonder het bedrijfsleven kan. Willen we ons land, onze sector echt verder helpen dan zullen we als bedrijfsleven moeten investeren in onderzoek. De afgelopen jaren zijn er behoorlijke klappen gevallen in de onderzoek infrastructuur. In die zin lijkt het alsof we stil staan en dat ontwikkelingen in de landen om ons heen doorgaan. De kracht van onze bedrijven ligt in het vermogen om steeds weer te vernieuwen en te innoveren.
Als ik mijn ogen dicht doe en nadenk over hoe we doorbraken zouden kunnen bereiken denk ik dat het leven een stuk eenvoudiger zou zijn als we een strategische samenwerkingsovereenkomst met elkaar zouden hebben, overheid en bedrijfsleven, een overeenkomst die een brug slaat tussen strategisch onderzoek en toegepast onderzoek.
Nu zeg ik niet dat we terug moeten naar het PT, maar meer aan een samenwerkingsverband waar grote sector overschrijdende vraagstukken beantwoord kunnen worden. Wat zou het mooi zijn als we een manier konden vinden waarop we de resultaten van onderzoek snel kunnen valoriseren en vertalen naar concrete meerwaarde voor u als tuinder, voor de samenleving en het milieu. Ik schreef het al eerder; duurzaamheid, lees de productie van duurzame en gezonde producten, gaat in de komende periode een enorme uitdaging vormen dat een we dergelijk initiatief alleen maar zouden moeten toejuichen. Als ik mijn ogen weer open denk ik, ik wil het nu niet hebben over de stijgende wereldbevolking, de klimaatverandering, maar over de glastuinbouw en het volgende issue waar we na energie, water en gewasgezondheid voor komen te staan.
Hét issue van de komende decenia zal zijn verduurzaming van de glastuinbouw, deze is op dit moment belangrijker dan ooit. Alleen daar al om zouden we de krachten moeten bundelen. Ik begrijp niet waarom wij als onderzoeksbedrijf steeds maar weer moeten knokken om projecten gefinancierd te krijgen. Is het nu echt zo moeilijk om los te komen van de problemen van vandaag en een doorkijk te doen naar de problemen die de komende jaren op ons af komen. Zijn we nu echt vergeten wat mede meegwerkt heeft waarom de sector zo succesvol is? Ik geloof sterk in samenwerking, het vormt het speerpunt van innovatiebeleid. Door kennis te delen en van elkaar te leren, ontstaat een win-win situatie. Wat het glastuinbouwonderzoek betreft, beschikken we nog over een kennis en infrastructuur…
Maar als ik zie hoe mijn collega's moeten ploeteren om projecten gefinancierd te krijgen. Maak ik mij zorgen… maar ik maak mij nog meer zorgen over tuinders, die zeggen dat wij als onderzoeksbedrijf bezig zijn met het verzinnen van onderzoek en zo onszelf zo in de benen willen houden. Die tuinders die dat denken, wil ik eens uitnodigen om met ons in gesprek te gaan. Soms moet je wel eens van gebaande paden afgaan om doorbraken te bereiken…
Wij zijn er niet voor onszelf… wij zijn er voor u.
Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf (Wageningen UR Glastuinbouw)
-
8:23
-
CNB Dutch Peony Days 2022
2 dagen geleden
-
Woensdag 25 mei start het 22e Mondial Uitzend NK-Leliekeuren
2 dagen geleden
-
Sjaak van Schie gaat voor 100% handsfree telen
2 dagen geleden
-
Nieuwbouw PanAmerican Seed Europa van start
2 dagen geleden
-
Fusion Hydrangea van Perlanova wint productcompetitie Tuin-en terrasplantenop Floriade
2 dagen geleden
-
Jubilerend Royal van Zanten doneert
2 dagen geleden
-
Decorum introduceert Alstroemeria noviteit van Together2Grow
2 dagen geleden
-
Sundaville viert 20-jarig jubileum
2 dagen geleden
-
Varend Corso Westland op landelijke televisie
2 dagen geleden
-
Stichting Steenbreek en VHG gaan samenwerken
2 dagen geleden
-
Showtuinen van Dümmen Orange de hele zomer open
3 dagen geleden
-
Anthos-voorzitter Henk Westerhof stopt per 1 maart 2023
3 dagen geleden
-
3 dagen geleden
-
Museum de Zwarte Tulp: Precisiewerk
3 dagen geleden
-
Decorum Spring Fair op 1 en 2 juni
7 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
United Colours of Beekenkamp, een kleurrijk weerzien
7 dagen geleden
-
Extractenbieb maakt doorstart
7 dagen geleden
-
Bloemen, kunst en activiteiten tijdens Aalsmeer Flower Festival
7 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
Een ‘Groene Boost’ voor 100 gezinnen op Wereld Plantendag
7 dagen geleden
-
Ziektebestrijding (bijna) zonder fungiciden in 2030 in open teelten
8 dagen geleden
-
Fysieke én digitale Dutch Lily Days beleving met Lily League
8 dagen geleden
Nieuwsoverzicht
-
NXTGE Hightech maakt sprong voorwaarts mogelijk
8:23
-
CNB Dutch Peony Days 2022
2 dagen geleden
-
Woensdag 25 mei start het 22e Mondial Uitzend NK-Leliekeuren
2 dagen geleden
-
Sjaak van Schie gaat voor 100% handsfree telen
2 dagen geleden
-
Nieuwbouw PanAmerican Seed Europa van start
2 dagen geleden