De controle van een vrachtwagen.
De controle van een vrachtwagen. Foto: Politie

Drugs, wapens en geld: Controles op criminele inmenging in sierteeltsector

Algemeen

De sierteeltsector is een aantrekkelijk doelwit voor criminelen die gebruik willen maken van het logistieke netwerk om drugs, wapens of andere illegale goederen te vervoeren. Om dit te voorkomen, hebben verschillende overheidsinstanties en bedrijven uit de sector de handen ineengeslagen om de weerbaarheid van de sierteeltsector te vergroten. Vorige week is er een speciale actieweek gehouden op de veilinglocaties van Royal Flora Holland, waaronder die in Rijnsburg.

250 vrachtwagens gecontroleerd

Tijdens de actieweek zijn ruim 250 vrachtwagens gecontroleerd op overtredingen van wet- en regelgeving. Er zijn 50 processen-verbaal opgemaakt, zes chauffeurs aangehouden voor rijden onder invloed, twee verdachten betrapt op diefstal en diverse goederen in beslag genomen, waaronder een gestolen voertuig, 60.000 euro cashgeld, illegale tabak, een steekwapen en een handelshoeveelheid verdovende middelen. De controles werden uitgevoerd door de politie, de Belastingdienst, de Douane, de Arbeidsinspectie en de toezichthouders van de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn.

Bewustwording

Naast de controles was de actieweek ook gericht op het vergroten van de bewustwording over de risico’s van criminele inmenging in de sierteeltsector. Er zijn gesprekken gevoerd met werknemers en werkgevers van bedrijven op de terreinen van Royal Flora Holland om hen te informeren over de signalen van criminaliteit en hoe deze te melden. Ook zijn er tips gegeven om zich te beschermen tegen criminele activiteiten. De bedrijfsbezoeken moeten bijdragen aan een betere samenwerking tussen de sector en de overheid om criminele inmenging te bestrijden.

Weerbare sierteelt

De actieweek was onderdeel van het programma Weerbare Sierteeltsector, waarin onder andere plitie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Royal FloraHolland, RIEC Den Haag en RIEC Amsterdam-Amstelland en de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn samenwerken om ondermijnende criminaliteit en misstanden aan te pakken.

Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van de politie sluit hierbij aan en richt zich op het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportbranche in Nederland.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant