Afbeelding
Foto: Euro Plant Tray eG

Euro Plant Tray eG groeit

Algemeen

Al 26 bedrijven uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland hebben zich aangesloten bij het in augustus 2022 opgerichte EPT. Met AS Blomsterringen Engros is onlangs het eerste lid uit Scandinavië aan boord gekomen.

Dirk Bansemer, bestuurslid van Euro Plant Tray eG: “Ons gemeenschappelijke doel is om een nieuwe standaard voor herbruikbare verpakkingen in het plantentransport te introduceren en zo tot 40.000 ton kunststofafval per jaar te besparen. We zijn blij met de grote steun vanuit de industrie en dat we onze visie nu ook met een lid in Scandinavië actief kunnen doorzetten.”

Extra commissarissen
Vanwege de sterke groei van het ledental zijn er overeenkomstig de statuten 4 extra commissarissen gekozen. Naast Jutta Lehmann (Hornbach), Christian Müller (Marktverband Bremen) en Norbert Engler (BGI) zijn Felix Thun-Hohenstein (Bellaflora Oostenrijk), Marco Bertoli (Coop Zwitserland), Dr. Peter Wüst (BHB en vertegenwoordiger van Blomsterringen) en Michiel de Haan (Royal Lemkes Nederland) door de coöperatieve vergadering gekozen als commissarissen.
De raad van bestuur en de raad van commissarissen zullen ook in de toekomst samenwerken om de ontwikkeling van EPT te bevorderen. Een belangrijke mijlpaal daarbij is de inmiddels aangevraagde oprichting van Euro Plant Tray GmbH.

“Om de operationele activiteiten efficiënt uit te kunnen voeren, hebben we de GmbH nodig. Dat bleek al uit de besprekingen in het Flowertray-project, dat voorafging aan de oprichting van EPT. De coördinatie van alle dagelijkse zaken kan op deze manier nog efficiënter worden gerealiseerd”, aldus Thomas Berthold, bestuurslid van EPT eG.
Bestuurslid Dirk Bansemer vult aan: “De GmbH wordt ook eigenaar van de activa, d.w.z. de toekomstige trays. Operationele en strategische beslissingen zullen dus daar worden genomen waar het zinvol is.”

Praktijktesten
Naast de activiteiten om de toekomstige bedrijfsstructuur op te zetten, ligt de focus van de leden momenteel ook op uitgebreide praktijktesten van twee modellen. In meer dan 5 leveringsketens in Duitsland en Nederland doorlopen de EPT trays de hele leveringsketen. Feedback van alle deelnemers wordt verzameld en teruggekoppeld naar de tray producenten om de ontwerpen te verfijnen.
Kai Fleiner, Südblume Vertriebs GmbH: “Bij de eerste test hebben we 54 locaties van de Globus Fachmärkte bevoorraad. De distributie naar de winkels gebeurde in eigen beheer. Qua handling was de Euro Plant Tray stabieler en betrouwbaarder dan de vorige wegwerp trays. We krijgen feedback van de leverende tuinders dat EPT voordelen biedt op het gebied van stabiliteit en hantering.”
Maik Schwirtz, productgroep manager voor planten bij Globus Fachmärkte: “In de winkel gebruiken we de Euro Plant Tray om de goederen te presenteren. Onze medewerkers vertellen ons dat de EPT gemakkelijker te hanteren is vanwege zijn stabiliteit. De uitstraling op het POS is uniform en bevordert de verkoop.”

Deze mening wordt ook gedeeld door Verena Nilges van Ideen mit Blatt und Blüte, klant van FleuraMetz: “De stabiliteit van de trays is super, ik ben echt enthousiast! De EPT-trays zijn gemakkelijk van onderaf vast te pakken, hebben een goede grip en zijn over het algemeen zeer goed om te hanteren, veel praktischer dan de verschillende wegwerppallets die momenteel in omloop zijn. Het ontwerp, waarbij verschillende potmaten elk op één tray passen, maakt hemveel flexibeler en maakt het ook gemakkelijker om te sorteren voor retourzending. Ik kijk uit naar de introductie van het herbruikbare systeem, de juiste weg voor de toekomst!”

Toekomstige markteisen
Ook binnen de ledengroep van Euro Plant Tray wordt verder gewerkt aan oplossingen: In een gezamenlijke praktijktest in Aalsmeer hebben de leden tests uitgevoerd en afspraken gemaakt over parameters in de toekomstige hantering, bijvoorbeeld het transport van lege trays. Om aan alle toekomstige markteisen te voldoen, worden de EPT-trays niet alleen uitgerust met barcodes en 2D Datamatrix-codes voor identificatie, ook worden Bluetooth-tags onderzocht.
Dirk Bansemer: “Naast de mogelijkheden voor het automatiseren van boekingsprocessen en het volgen van voorraden biedt Bluetooth ook extra mogelijkheden zoals temperatuurcontrole van goederen. De investeringsbehoefte voor gebruikers is vele malen lager dan bij RFID, maar de technologie is betrouwbaar, duurzaam en gebruiksvriendelijk. Wij zijn ervan overtuigd dat de toepassingsmogelijkheden van Bluetooth de gebruikers van EPT een aanzienlijke meerwaarde zullen bieden. Welke identificatie in elk geval wordt gebruikt en welke informatie in de respectieve ketens wordt opgevraagd, is altijd aan de respectieve toeleveringsketen om te beslissen, wel willen wij alle opties aan bieden.”

Begin juni zal de coöperatieve vergadering alle testresultaten samen bekijken en vervolgens het design selecteren waarmee in de toekomst zal worden begonnen. Tegelijkertijd zal ook worden besloten welke formaten in de volgende stap worden ontwikkeld en tot marktrijpheid worden gebracht.


Uit de krant