Afbeelding
Foto: WUR-collectie

Genomineerden Jan Ritzema Bos Prijs bekend

Algemeen

De namen van de drie kandidaten die meedingen naar de Jan Ritzema Bos Prize 2023 zijn bekend. Kiki Kots, Jelle Spooren en Els van de Zande zijn genomineerd voor de JRB Prize, de prijs voor het op heldere wijze verwoorden en presenteren van een promotieonderzoek op het gebied van plantgezondheid. De prijs wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV).

Jan Ritzema Bos,was grondlegger van de plantenziektekunde in Nederland en oprichter van de KNPV.

Oordeel jury
Een deskundige jury heeft Kiki, Jelle en Els gekozen uit 13 inzendingen vanuit 4 verschillende universiteiten. De kandidaten was gevraagd om in maximaal 450 woorden hun wetenschappelijke onderzoek helder te beschrijven. De jury, bestaande uit Kirsten Leiss, Geert Pinxterhuis en Piet Vlaming, zal de drie genomineerde kandidaten op 16 mei tijdens de KNPV-voorjaarsbijeenkomst opnieuw beoordelen, dit keer tijdens een presentatie van hun onderzoek, waarbij ze o.a. let op heldere uitleg, visuele ondersteuning en interactie met het publiek. Na afloop van de presentaties bepaalt de jury wie de winnaar is en met de JRB Prize 2023 naar huis gaat.

Meer over jury en prijs.

Plantgezondheid, een breed vakgebied
De drie genomineerde kandidaten, verbonden aan Wageningen University & Research of aan Universiteit Utrecht, doen allen wetenschappelijk promotieonderzoek op het gebied van plantenziekten en plantgezondheid, of hebben dit recent afgerond. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend en geven een indruk van de breedte van het vakgebied.

Els van de Zande onderzoekt de ‘Biologische gewasbescherming in kringlooplandbouw: Hoe insectenreststromen zorgen voor grotere en gezondere planten’.
Jelle Spooren richt zich op ‘Bodemgebonden erfenis: hoe planten hun nageslacht ‘vaccineren’ tegen ziekteverwekkers’.
Kiki Kots ontdekte hoe de ‘De dynamische organisatie van het cytoskelet in Phytophthora-pathogenen’ werkt.

‘Hoe leg ik dat nu uit?’
Naast de presentaties voor de JRB-Prize is er tijdens de bijeenkomst op 16 mei ook een interessante lezing over ‘Populariseren van plantgezondheid: aanraders en valkuilen’ voor iedereen die zichzelf wel eens afvraagt ‘Hoe leg ik dat nu uit?’
Gert van Maanen, hoofdredacteur van Bionieuws - het vakblad voor biologen, zal toelichten hoe je een ingewikkeld onderwerp of wetenschappelijk onderzoek begrijpelijk kunt verwoorden. Waar moet je op letten, wat zijn de valkuilen? Wat werkt wel en wat niet? Hoe bereik je jouw publiek? En hoe zorg je dat jouw boodschap goed overkomt bij de doelgroep?


De Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging is de oudste plantenziektekundige vereniging ter wereld en bestaat sinds 1891. Zij verenigt een diverse groep personen die werken of studeren binnen dit veelzijdige vakgebied. De KNPV kent ongeveer 600 leden en bevordert samenwerking en uitwisseling van kennis over ziekten en plagen van planten en het voorkomen en bestrijden ervan, zowel binnen de vereniging als erbuiten. Meer op www.knpv.org
                                                                                                                                                                                                

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant