Afbeelding
Foto: Euro Plant Tray eG.

Nieuwe toetreders Euro Plant Tray eG

Algemeen

Landgard, Plantify Partners Europe, Floral Trade Group en Gebrüder Cox GmbH treden toe tot de Euro Plant Tray eG.

Twee jaar geleden nodigde de Deutsche Umwelthilfe e.V. (DUH) belangrijke spelers in de groene industrie uit om het plasticprobleem in de markt te adresseren. Wat begon als een wake-up call voor de deelnemers is inmiddels uitgegroeid tot een snelgroeiende onderneming met bedrijven uit Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Zwitserland die alle niveaus van de groene toeleveringsketen vertegenwoordigen.

Matthijs Mesken, Managing Director VGB: “Samen met 7 andere partners hebben we in augustus 2022 Euro Plant Tray eG opgericht, overtuigt dat alleen een gezamenlijke aanpak zal leiden tot een toekomstige Europese standaard. We zijn blij dat inmiddels nog 14 bedrijven zich hebben aangesloten en dat met de deelname van Royal FloraHolland, Dutch Flower Group, FM Group en sinds kort ook Floral Trade Group en Plantify Partners Europe (Royal Lemkes en Floreac) het Nederlandse deel van de sector nu sterk vertegenwoordigd is in het EPT werk. Hun banden met retailklanten zullen er ook voor zorgen dat de ontwikkeling met nog meer gebruikers wordt gedeeld en de EPT-boodschap in heel Europa wordt verspreid.”

Landgard heeft zich aangesloten bij Euro Plant Tray eG om het verdere ontwikkelingsproces naar een standard systeem van trays te ondersteunen. We hebben vanaf het begin nauw contact gehad met Euro Plant Tray eG en de vorige werkgroepen, dus we zetten nu deze stap voor een gezamenlijke oplossing. Als onderdeel van Euro Plant Tray eG zal Landgard een actieve rol spelen bij het vormgeven van de ontwikkeling en ook bestaande knowhow inbrengen vanuit onze eigen intensieve betrokkenheid bij het onderwerp van herbruikbare trays”, zegt Johannes Kronenberg, directeur van Landgard Blumen & Pflanzen GmbH.

Hans-Gerd Cox (Directeur Gebrüder Cox GmbH). “Euro Plant Tray vertegenwoordigt een gezamenlijke oplossing voor de hele industrie, niet de zoveelste op zichzelf staande oplossing. Wij voelen ons verantwoordelijk en willen onze bijdrage leveren aan duurzaamheid en kunststofbesparing binnen de coöperatie en dus actief samenwerken met onze producenten en klanten.”

Benoit Strauven (CEO Floréac): “Deelname aan dit EPT-initiatief is voor Floréac evident, vanwege onze intrinsieke motivatie om de wereld beter te maken. We rekenen op alle sectorpartners om deze overgang naar een duurzame sector te maken.”

Michiel de Haan (CEO Royal Lemkes): “Vanaf het begin van EPT hebben we het initiatief via de VGB als Nederlandse Versnellergroep gesteund. Bij Royal Lemkes zijn “positive planten” ons droom waar het drastisch verminderen van enkelvoudige plastics en bewegen naar een circulaire sector een onderdeel van uit maakt.

Acceptatie
Acceptatie in de markt speelt een belangrijke rol bij het opzetten van een nieuw systeem dat processen in de hele toeleveringsketen zal veranderen. De Euro Plant Tray leden zijn het erover eens dat alle logistieke processen zo eenvoudig mogelijk moeten worden gehouden. De toekomstige ontwikkeling van huurmodellen en poolmanagementdiensten speelt daarom een belangrijke rol in het succes van EPT. In de werkgroepen werken experts van verkoop, logistiek en financiën van groothandel retail- en detailhandel samen om een in de praktijk werkbare oplossing te vinden. Coöperaties als Royal FloraHolland en Landgard vertegenwoordigen onder meer de belangen van producenten in de discussies.

“De aanpak van EPT om duurzaamheid centraal te stellen en alle marktdeelnemers samen te laten werken aan een standard oplossing voor Europa is uniek. De snelheid waarmee EPT producten en diensten ontwikkelt en het groeiende aantal deelnemers tonen aan dat de sector oplossingen wil vinden en dat samenwerking met gemeenschappelijke doelstellingen invloed kan hebben. Wie had gedacht dat de industrie onze wake-up call van 2 jaar geleden zo zou oppakken. DUH ziet dit project duidelijk als een lichtend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid.” Thomas Fischer, Deutsche Umwelthilfe e.V.

Op www.europlanttray.com voor meer informatie.

Fotobijschrift: Michiel de Haan (CEO Royal Lemkes).

Uit de krant

Uit de krant